Geslaagd congres herbestemming leegkomende kerken

Maar liefst 140 mensen waren aanwezig tijdens het congres ‘Herbestemming leegkomende kerken in de Achterhoek’ dat op maandagavond 4 november gehouden werd in de Calixtuskerk in Groenlo. De kerk zat bomvol. De leegloop van de kerken en de noodzaak van herbestemming zijn dan ook een actueel thema in de Achterhoek. De prognose is dat in de komende tien jaar een kwart van alle kerken de deuren sluit. Het vraagstuk is hoe we het kerkgebouw voor de gemeenschap kunnen behouden. Een nieuwe functie geven aan een kerkgebouw is niet eenvoudig. Daarom kwamen velen op het congres af om zich te laten inspireren en informeren. 

Het congres was een initiatief van LEADER Achterhoek, de Stichting Oude Gelderse Kerken, Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen (DKK) en de Leefbaarheidsalliantie Gelderland. “Het is eigenlijk tegenstrijdig’, aldus Marieke Frank voorzitter van LEADER Achterhoek en tevens wethouder in de gemeente Oost Gelre, “overal lopen de kerken leeg, maar hier is het vanavond helemaal vol. Dat geeft wel aan dat een kerk belangrijk is. Een dorp is er vaak omheen gebouwd en het gebouw is dus niet weg te denken.” Frank tipte de bezoekers op de mogelijkheden die LEADER Achterhoek biedt voor leefbaarheidsprojecten in de Achterhoek. “Er is op dit moment 4 miljoen euro beschikbaar vanuit LEADER Achterhoek en dat kan onder ander ingezet worden voor het herbestemmen van kerkgebouwen.” De aanwezigen kregen behalve inspirerende en informerende lezingen ook workshops waar ze zich vooraf voor in konden schrijven. Gedurende de avond kwamen veel handige tips langs, die allemaal door een sneltekenaar op borden werd bijgehouden.

Via de volgende link vindt u informatie over de workshops, alle uitgedeelde informatie, tips en trucs. Congres gemist? Alles is hier te downloaden.

 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland

Logo's Logo's
Volg ons
© 2019 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Ebbers Media.