Voorzitter Marieke Frank: ‘LEADER is op sterkte’

“LEADER Achterhoek is een kans,” aldus Marieke Frank, de nieuwe voorzitter van de Lokale Actie Groep (LAG) van LEADER Achterhoek. “Het mooie van LEADER is dat het projecten zijn die niet van de overheid komen, maar van onderaf geïnitieerd worden. Het zijn projecten van klein tot groot, en ze leveren allemaal een bijdrage aan onze mooie Achterhoek. ”

Op 19 december jongstleden kwam de LAG van LEADER bijeen om de afgelopen twee jaar te evalueren. Afscheid werd genomen van scheidend voorzitter Gert-Jan te Gronde en LAG-lid Alexander van der Graaff, terwijl Marieke Frank, wethouder voor de gemeente Oost Gelre, werd verwelkomd als nieuwe voorzitter van de LAG, de Lokale Actie Groep.
Marieke Frank ziet LEADER binnen Europa als een belangrijk programma. “We moeten de kracht van de Achterhoek benutten en goed voor het voetlicht brengen.” LEADER is een samenspel tussen de LAG, wethouders en ambtenaren, zo legt Frank uit. “LEADER is een kans. Sommige projecten, zoals Zonnewater in Keppel, zijn dankzij de adviseurs van LEADER Achterhoek, de LAG, veel beter geworden. We zijn op sterkte.” Marieke ziet dankzij de goede economische situatie van Nederland veel potentiële projecten voor zich. “Het wordt hard werken, maar ik zie het met vertrouwen tegemoet. Het mooie van LEADER is dat het projecten zijn die niet van de overheid komen, maar van onderaf geïnitieerd worden. Het zijn projecten van klein tot groot, en ze leveren allemaal een bijdrage aan onze mooie Achterhoek. ” De bijeenkomst vond plaats in Erve Kots, waar de LAG het door LEADER gesubsidieerde project Bierbelevenis bekeek en uitprobeerde.

Terugblik Te Gronde
Gert-Jan te Gronde blikte terug op de afgelopen jaren van LEADER Achterhoek, een periode die begon met een kleine groep kwartiermakers die de Lokale Ontwikkelings Strategie op papier zetten. Te Gronde roemt de samenstelling van de LAG, die in zijn ogen een goede mix van talenten en achtergronden vormt. “In de eerste jaren hebben we als LAG veel praktische zaken moeten regelen, waardoor LEADER Achterhoek als eerste een voorfinancieringsfonds heeft. Dit is voor de initiatiefnemers van projecten erg praktisch.” Er zijn de afgelopen twee jaar achttien projecten binnen gehaald, voor in totaal € 1,5 miljoen. “LEADER kan nu doorgaan op het ingeslagen pad,” meent Te Gronde, die het erg leuk vond om voorzitter van LEADER Achterhoek te zijn. Te Gronde stopte als voorzitter omdat hij ambitie had om ondernemer te worden, en geen wethouder meer is. Zijn bedrijf is inmiddels van start gegaan: Bureau Landelijk Gebied.

Liefde voor Europa en Achterhoek
Alexander van der Graaff kon het LAG lidmaatschap niet combineren met zijn werkzaamheden voor het d66 in de gemeenteraad van Aalten. Jammer, vindt hij, want hij heeft een hart voor LEADER. “Toen ik het oproepje voor LAG-leden zag, wist ik dat het wat voor mij was, want in LEADER komt mijn liefde voor Europa samen met mijn liefde voor de Achterhoek. Als nieuwbakken Achterhoeker wou en wil ik me graag inzetten voor de leefbaarheid op het platteland.” Van der Graaff reed in zijn vrije tijd langs vele potentiële initiatiefnemers van projecten in Aalten en Dinxperlo. Ook Winterswijker Roel Poppink nam afscheid van de LAG, hij verblijft langere tijd in het buitenland.

Nieuwe LAG-leden
Nieuw in de Lokale Actie Groep (LAG), de adviseurs van LEADER Achterhoek die de projectaanvragen begeleiden en de subsidieaanvragen beoordelen, zijn Esther Ruesen, directeur van de VVV, de kunstuitleen en het Stadsmuseum in Doetinchem, voor haar woonplaats Aalten. Namens Winterswijk is Jacqueline Kremer in de LAG gekomen. Jacqueline is in het dagelijks leven consulent voor Humanitas in de Achterhoek. Wim Klompenhouwer, zelfstandig agrarisch adviseur, neemt namens de gemeente Oude IJsselstreek deel aan de LAG.

Adviseurs
Twee nieuwe adviseurs voor de initiatiefnemers van projecten en de LAG zijn er ook: Tom Lamers uit Aalten, adjunct directeur Euregio, zet zich in voor grensoverschrijdende projecten.
Maurits Steverink van True Food Projects is adviseur voor de projecten die zich richten op voedsel, en dan met name streekproducten. Hij woont en werkt in de gemeente Oude IJsselstreek.

 

 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland

Logo's Logo's
Volg ons
© 2019 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Ebbers Media.