In Laag-Keppel verrijst een nieuwe, moderne kaasmakerij waar rauwmelkse zachte kazen op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Na een periode van vertraging is de bouw begonnen in december 2024. Initiatiefnemer Christine Köning legt uit: “De bouw liep uit waardoor de kaasproductie vier maanden heeft stilgelegen, maar we zijn al weer aan het kaasmaken. De educatieruimte moet in oktober dit jaar klaar zijn.” Deze nieuwbouw biedt de initiatiefnemer ruimte om te inspireren, motiveren en kennis delen met leerlingen, studenten, collega-kaasmakers en gastronomie.
De familie Köning produceert al tien jaar zachte kazen in Zevenaar, die hun weg vinden naar de gastronomie en kaasspeciaalzaken in Nederland en België. Door de verhuizing naar Laag Keppel lag sinds april 2025 de productie stil, maar inmiddels is Christine Köning weer kaas aan het maken: “De samenwerkingsovereenkomsten met koksopleidingen van het Graafschapcollege en regionale boerderijwinkels worden verder uitgebreid. We bieden voor het leerlingen van het Graafschap College een E-learning-module aan over zachte kazen, samen met Smaakacademie Achterhoek en Stichting Vakopleiding Horeca.” De nieuwe kaasmakerij krijgt faciliteiten voor trainingen en workshops, een optimale toegankelijkheid voor bezoekers en een duurzaam ingericht productieproces met onder meer warmteterugwinning en een natuurlijk koudemiddel. “Daarnaast wordt het omliggende landschap verrijkt met landschapselementen die biodiversiteit en natuurwaarden versterken.” Met de nieuwbouw wordt de kaasmakerij een kennishub voor rauwmelkse en zachte kazen, een inspirerende plek voor leerlingen en studenten en een fijne werkplek voor het team. Het project levert meerwaarde op voor de duurzame melkveehouderij van de familie Köning én voor de Achterhoekse eetcultuur.
Projectnaam: Nieuwbouw Boerderij & Kaasmakerij Köning
Locatie: Laag Keppel
Gemeente: Bronckhorst
Website: www.boerderijkoning.nl