Stap 1. Idee/initiatief
LEADER begint met jouw idee of initiatief om de leefbaarheid op het platteland te verbeteren. Begin met de quickscan voor LEADER Achterhoek of lees hier aan welke criteria het idee of project moet voldoen om in aanmerking te komen voor LEADER subsidie. Voorbeelden van projecten die subsidie gekregen hebben zie je hier.
Stap 2. Contact met coördinator
Als je denkt dat je idee voor een project voldoet aan de selectiecriteria, neem dan contact op met de LEADER-coördinator, Jolanda Kemna of voor voedselprojecten met Maurits Steverink. Je krijgt een intakegesprek over de mogelijkheden van LEADER. Je kunt ook contact opnemen met de LAG-adviseur uit jouw gemeente.
Stap 3. Inleveren voortoetsformulier
Je legt je projectidee voor aan de LAG, de Lokale Actie Groep. Dit doe je door je projectidee in te sturen voor de zogenaamde voortoets met dit formulier. LEADER is het hele jaar opengesteld, in overleg met Jolanda kun je de voortoets inleveren.
Stap 4. Pitchen voor de LAG
Nadat je het uitgewerkte plan ingestuurd hebt, ga je pitchen voor de LAG. In die 10 minuten durende pitch kun je de LAG op je eigen wijze laten zien en horen wat je project inhoudt. De LAG geeft naar aanleiding van je ingediende voortoets en de pitch een advies of je project kans maakt op subsidie of niet, geeft verbeterpunten aan en helpt zo nodig met het leggen van contact met andere partijen voor kennisoverdracht of samenwerking.
Stap 5. Positief advies + 50% dekking = aanvragen
Is het plan voor je project concreet, heb je positief advies van de LAG, heb je een projectplan met begroting en heb je dekking gevonden voor 50 procent van de totale projectkosten, dan kun je een formele digitale aanvraag indienen via het provincieloket van de provincie Gelderland. Voor het aanvragen van de subsidie organiseren we voorlichtingsbijeenkomsten.
Stap 6. Beoordeling door de LAG
De provincie checkt je formele aanvraag. Vervolgens brengt de LAG advies uit over jouw aanvraag aan het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Gelderland. De provincie zal in principe het advies van de LAG overnemen. Na het GS-besluit ontvang je van de provincie Gelderland de beschikking. De betalingen van LEADER Achterhoek worden uitgevoerd door de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). Bij hen dien je ook voortgangsrapportages en de eindrapportage in. Bij deze procedures kun je hulp vragen aan de LEADER-coördinator. Mocht je aanvraag zijn afgewezen dan is mogelijk om opnieuw in te dienen. Daarvoor geldt de eis dat het project verbeterd is en beter scoort op de LEADER-criteria.
Stap 7. Uitvoering en voortgang
Je kunt aan de slag met je project! Op basis van voortgangsrapportages en de betaalde investeringen wordt steeds een gedeelte van de subsidie betaald. Wel heeft LEADER Achterhoek een voorfinancieringsfonds: vraag Jolanda om uitleg. Ook na de start van je project en bij het opstellen van het eindverslag kun je gebruikmaken van de kennis die beschikbaar is in het netwerk van LEADER Achterhoek.