Evaluatie LEADER Achterhoek 2016-2021 door initiatiefnemers van de projecten

LEADER Achterhoek is in 2016 van start gegaan met de financiële ondersteuning van Achterhoekse initiatieven die de leefbaarheid in de regio bevorderen. Inmiddels zijn er maar liefst 50 projecten ondersteund. Tijd voor een evaluatie van LEADER door de initiatiefnemers van de projecten. De evaluatie werd afgelopen zomer uitgevoerd door leden van de Lokale Aktie Groep, de LAG. Zestien projecten werden bezocht met een vragenlijst. Hieronder leest u, in willekeurige volgorde, de belangrijkste resultaten van de evaluatie,
 
Het project Leefsamen, waarbij in de woningen van senioren die in het buitengebied wonen ‘slimme  sensoren’ werden opgehangen waarmee de buren ingeschakeld worden als er iets is, was een daverend succes en wordt landelijk uitgerold. Het project won de Gouden Rookmelder, is genomineerd voor de European Safety Award en werd gepresenteerd in een plattelandscommissie bij de EU in Brussel. Ook project Natuurpark Kronenkamp in Neede won meerdere prijzen. Voor dit project kregen oude tanks van de waterzuivering een nieuwe bestemming.

Administratieve romslomp
Er zijn verbeterpunten. Vrijwel alle projecten laten kritische geluiden horen over de bureaucratie van de regeling. Zij geven aan dat het tot veel administratieve rompslomp leidt, zoals bijvoorbeeld de verplichting om de vrijwilligersuren op detailniveau bij te houden. Ook hebben initiatiefnemers bij de uitvoering van het project hinder ervaren van wat zij noemen de veel te lange doorlooptijd bij RVO voor simpele vragen en wijzigingsverzoeken. Aangezien de geluiden over de administratieve last de LAG al bij het begin van de LEADER-periode bereikten, is een professioneel subsidiebureau ingeschakeld om de initiatieven bij aanvraag en verantwoording van de subsidie bij te staan. Dit werd door alle projecten als een welkome ingreep in het bureaucratische proces ervaren.
Een aantal projecten gaf daarnaast aan dat de houding van de LAG tijdens het pitchen van het project positiever mag.

Dankzij LEADER
Bijna alle projecten geven aan dat de financiële ondersteuning door LEADER in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het succes van hun onderneming/project. Veelal was het project zonder LEADER niet mogelijk geweest. De projecten hebben geleid tot een fikse toename van de economische bedrijvigheid in de regio, aangezien alle projecten lokale/regionale ondernemers benaderden voor de uitvoering en de aanschaf van de materialen. Er is veel samengewerkt door initiatiefnemers, en er zijn verbindingen gelegd, bijvoorbeeld bij de foodprojecten.

Vrijwilligers 
Een ander positief gevolg van de projecten zijn de vele vrijwilligers er in werkzaam zijn, ze vinden er een zinvolle dagbesteding, een gezellige hobby of het gevoel van noaberschap met de buurt. Andersom geldt ook dat de vrijwilligers onmisbaar zijn (geweest) bij veel van de projecten. Bij de projecten waar nieuw- of verbouw plaatsvond, is rekening gehouden met toegankelijkheid voor alle doelgroepen.

 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.