LEADER Achterhoek: veel bereikt met foodprojecten

Presentator Frans Miggelbrink in gesprek met broodspecialist Hans Som.

Platform Achterhoek Food is in 2019 vanuit LEADER Achterhoek opgericht met als belangrijkste doel het structureel werken aan verduurzaming van de voedselketens in de Achterhoek, zo legt Marieke Frank uit, wethouder gemeente Oost Gelre en voorzitter LEADER Achterhoek. “Er zijn brede verbindingen gerealiseerd en zo’n 150 foodinitiatieven in de regio ondersteund en met elkaar in contact gebracht. Hoogste tijd voor het voortzetten van de samenwerking in een Achterhoek Food Manifest, waarin ambities vastgelegd worden met foodproducenten, horeca, onderwijs en bestuurders.” 

Voorzitter Jan Markink: Achterhoek is sterk merk 
Gedeputeerde Jan Markink, voorzitter van Achterhoek Food: “In de Achterhoek ontstaan veel foodinitiatieven, er is veel passie en vakmanschap aanwezig en we vinden elkaar steeds beter. De Achterhoek is een van de sterkste merknamen van Nederland. Samenwerking, inzet op hoogwaardige ambachtelijke kwaliteit en een ijzersterk merk: die combinatie biedt kansen om onderscheidend te zijn. In de komende decennia zal voeding, gezondheid en beweging alleen nog belangrijker worden. Dit is waar we naar toe werken met het Achterhoek Food Manifest.”

 Smaakacademie Achterhoek: verbinding met onderwijs
De onderwijsinstellingen Van Hall, Zone College, Saxion, Graafschap College en de Profijtscholen werken samen in de Smaakacademie Achterhoek. Alle scholen hebben intern een Achterhoek Food Coördinator. Dennis Vieberink, docent horeca bij het Graafschap College: “Wij organiseren onder andere food-hackatons, waarbij studenten en docenten met innovatieve ondernemers een nieuw product ontwikkelen. Het zijn doeners en het denken gebeurt bij de uitvoering.” Nog te vaak zijn er ‘streekproducten’ op de markt zonder dat de ingrediënten in eigen regio zijn geteeld. De Smaakacademie Achterhoek bereidde de presentatie over Puur Achterhoeks graanproducten voor. Puur Achterhoeks brood, bier en borrel. Met een demo van expert Hans Som.

Lees de volledige versie van dit bericht op de website van de Smaakacademie door hier te klikken.
Wilt u samenwerking of meer weten over de activiteiten op het gebied van Achterhoek Food, neem dan contact op met Maurits Steverink, Foodcoördinator LEADER Achterhoek. U vindt zijn gegevens door hier te klikken.

De 2e ronde tafel is tot stand gekomen door de bereidwillige samenwerking van deze verschillende projecten en organisaties

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.