Coördinator Jolanda Kemna: ‘LEADER Achterhoek geeft sneeuwbaleffect’

De Europese subsidieregeling LEADER Achterhoek functioneert als een vliegwiel. Coördinator Jolanda Kemna: “In totaliteit hebben we inmiddels 34 leefbaarheidsprojecten in de Achterhoek toegekend voor een subsidiebedrag van € 2,8 miljoen. Hier heeft de Europese Unie een bedrag van € 1,4 miljoen aan bij gedragen en de verschillende gemeenten (en bij enkele projecten ook het Waterschap Rijn en IJssel) eenzelfde bedrag van € 1,4 miljoen. Omdat de subsidie maar 50% van de kosten dekt, heeft deze € 2,8 miljoen aan overheidsgeld uiteindelijk geresulteerd in een fikse economische impuls in de regio. En zelfs meer dan dat: tellen we namelijk de totale waarde van de projecten op, dan komen we zelfs op € 6,2 miljoen* uit. Dat is toch een mooi ‘multiplier effect’! Daarnaast heeft LEADER vooral ook heel veel energie los gemaakt bij de initiatiefnemers en vrijwilligers van de projecten, die dankzij LEADER hun ideeën voor verbetering van de leefbaarheid in hun woonomgeving kunnen realiseren.”

In ons kortgeleden gepresenteerde Projectenboek vindt u alle projecten terug die we tussen de start in 2016 en de zomer van 2020 als LEADER Achterhoek hebben gerealiseerd. Ik ben er trots op! We zijn nog niet klaar, want de subsidieperiode loopt formeel tot en met 31 december 2022. Het boek kunt u hier downloaden.

Wat LEADER Achterhoek ook opgeleverd heeft
Naast het hierboven genoemde multiplier-effect heeft LEADER Achterhoek nog meer opgeleverd:

1. Samenwerking tussen projecten onderling.
Samenwerking is een kernwaarde van LEADER. Als voorbeeld kunt u denken aan het LEADER project bij Geitenkaasboerderij Brömmels waar een kersverse producent van Schapenkaas de mogelijkheid kreeg om zijn producten te maken. U leest er over in dit artikel in De Gelderlander.

2. Opbouw netwerk op het gebied van leefbaarheid.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan samenwerking tussen de Leefbaarheidsalliantie, Pak An en LEADER Achterhoek. Wij organiseren workshops samen en verwijzen initiatiefnemers van projecten aan elkaar door. U leest er hier en hier over.

3. Permanente verbinding met de thematafels van Achterhoek 2030.
Projecten die via de thematafels binnenkomen worden doorverwezen naar LEADER Achterhoek.

4. Opzet van het platform Achterhoek Food.
Het verbinden van diverse initiatieven en instellingen zodat structureler gewerkt wordt aan verduurzaming én het vermarkten van Achterhoeks voedsel.

5. Samenwerking tussen gemeenten onderling in de financiering van Achterhoekbrede projecten.
Een mooi voorbeeld daarvan is het prijswinnende project Leefsamen, waardoor ouderen langer thuis kunnen wonen doordat er slimme sensoren in hun huis geplaatst worden. In het projectenboek vindt u meer voorbeelden van projecten waar meerdere en soms alle zeven gemeenten aan deelgenomen hebben.

6. En nog zoveel meer… 
Dankzij onze projecten zijn mogelijkheden voor het toerisme in de Achterhoek ontstaan, zijn er meer eerlijke voedselproducenten bijgekomen, is de mobiliteit van ouderen verbeterd, krijgen jonge ondernemers een duwtje in de rug, krijgt de jeugd een nieuw honk, kunt u kunstzinnig en romantisch wandelen, vinden eenzame mensen of vrijwilligers een plek waar ze zich thuis voelen, zijn er grensoverschrijdende projecten (en contacten) ontstaan en kregen oude gebouwen een nieuwe functie. De linkjes zijn nog maar een paar van de voorbeelden! Meer weten over wat wij doen?U leest het in het projectenboek!

Budget voor nieuwe projecten
Toegegeven, de weg naar de 34 fraaie projecten toe was niet altijd eenvoudig. De LEADER subsidieregeling kent veel administratieve regelgeving en ook bureaucratie. Gelukkig hebben we samen met de provincie Gelderland, Regio Achterhoek en de deelnemende gemeenten aanpassingen in het proces weten te realiseren, waardoor subsidie aanvragen nu makkelijker is. Schroom dus niet om een aanvraag bij LEADER te doen. Er is nog budget voor goede projecten die de leefbaarheid in de Achterhoek vergroten!

25 projecten in de pijplijn
Voor de totale periode hebben we een bedrag van €6 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van projecten. Naast de beschikte projecten, zitten er ook nog 25 projecten met een positief advies in de pijplijn. De initiatiefnemers hiervan gaan nog indienen. Hiermee is een totaalbedrag van € 2 miljoen gemoeid. We liggen goed op schema met ons uitvoeringsbudget. En daar zijn we trots op!

Namens de Lokale Actie Groep,

Jolanda Kemna

LEADER coördinator Achterhoek

* LEADER subsidie bedraagt 50% tot een maximum van €120.000. De totale projectkosten van alle inmiddels beschikte projecten telt op tot een bedrag van €6,2 miljoen.

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.