LEADER geeft impuls van €1,8 miljoen aan Achterhoek Food netwerk

Foto: Sabine Grootendorst voor project Raken met Smaken

De foodpijler van LEADER Achterhoek, Achterhoek Food, is goed van start gegaan sinds de oprichting in 2019. Zo’n 20 foodprojecten ontvingen financiële ondersteuning van de Europese subsidieregeling of zijn nog in aanvraag. Inmiddels hebben 9 projecten €741.000 subsidie van LEADER Achterhoek ontvangen. Daarvan is 50 procent afkomstig van de deelnemende gemeenten en 50 procent van de EU. Maurits Steverink, coördinator foodprojecten LEADER Achterhoek: “Deze 9 projecten zijn goed voor een totale investering van 1,8 miljoen euro in het Achterhoekse food netwerk. Deze investering met overheidsgeld heeft geresulteerd in een fikse economische impuls voor de regio, en versterking van de MKB Foodsector. En in meer dan dat: het leverde ook al talloze verrassende samenwerkingen op.”

LEADER Achterhoek is een Europese subsidieregeling die subsidie beschikbaar heeft voor leefbaarheidsprojecten: 7 miljoen euro voor 7 jaar. Een deel daarvan is bestemd voor projecten die te maken hebben met voedsel. Achterhoek food wil een duurzame voedselketen opzetten: er moet een Achterhoeks foodnetwerk ontstaan waarbinnen ondernemers en organisaties samenwerken. Maurits: “Inmiddels zijn er 75 foodondernemers ondersteund bij het verder uitwerken van hun plannen en/of door ze te verbinden aan andere initiatieven. Niet altijd is subsidie nodig en dus een aanvraag. Er is een netwerk ontstaan met zo’n 200 foodondernemers en organisaties die elkaar beter vinden. Voor food startups en nieuwkomers is er een ‘rode loper aanpak’ opgezet. De Achterhoek is de plek voor het ondernemen met duurzamer en lokaal food”.

LEADER legt verbindingen: schapenkaasmaker Ewoud Verink kan zijn kaas bij De Brömmels maken

In de praktijk
Samenwerking is een pijler van LEADER Achterhoek en ook voor de Foodprojecten. Subsidie wordt met name verstrekt aan projecten die een ‘sneeuwbaleffect’ veroorzaken in de regio en zo bijdragen een leefbaarheid. Er is altijd sprake van samenwerking met andere ondernemers en/of educatie. Maurits: “Een voorbeeld daarvan is Geitenkaasproducent De Brömmels in Winterswijk. Zij bouwden mede dankzij LEADER een nieuwe kaasmakerij en schaften een grote doorstroompasteur aan om kaas mee te kunnen maken, niet alleen voor henzelf, maar ook voor andere kleinschalige veehouders. Inmiddels maken nu meerdere startende kaasproducenten gebruik van de kaasmakerij. Zo wordt er naast geitenkaas ook door een Duitse ondernemer buffelkaas gemaakt, en kon de jonge Winterswijkse schapenboer Ewoud Verink (21) een nieuw veehouderijbedrijf starten en schapenkaas gaan produceren..”

Pilot Doetinchem
Ook tussen food-ondernemers en overheidsorganisaties worden verbindingen gelegd. Een voorbeeld: in 2020 startte Achterhoek Food samen met de gemeente Doetinchem een pilot voor duurzaam inkopen. Steverink: “Het doel van de pilot is dat overheden, zorg en grotere bedrijven functioneren als zogenaamde ‘launching customer’ van gezond, lokaal en duurzamer Achterhoek food. Een launching customer is de eerste afnemer die ondernemers kansen biedt om van start te gaan en zich als bedrijf door te ontwikkelen. De eerste resultaten van deze pilot worden begin 2021 verwacht.” Steverink is tevreden over de start van de foodtak van LEADER Achterhoek. “Er worden slimme verbindingen gelegd. Het netwerk werkt!”

Maurits Steverink, coördinator foodprojecten LEADER Achterhoek

 

 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2021 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.