LEADER projecten tijdens Covid-19

Enkele LEADER projecten liggen tijdelijk stil door de COVID-19 maatregelen. De initiatiefnemers bezinnen zich op een nieuwe aanpak nu er coronamaatregelen gelden. Ook het project DinXperience – een grensoverschrijdend evenement – ondervindt de gevolgen van de maatregelen.

Inmiddels heeft de organisatie een nieuwe opzet bedacht. Lex Schellevis, initiatiefnemer van DinXperience, legt uit. “Het evenement zou in mei 2020 plaatsvinden, maar werd door de lockdown uitgesteld. 9 mei is Europadag, in Duitsland is dat een belangrijke dag, en dat zou het ook in Nederland mogen worden. Wij willen van die datum graag een feestelijke traditie maken in het grensgebied. In de naastgelegen grensdorpen Suderwick en Dinxperlo wonen mensen die samen veel hebben meegemaakt. De boodschap is dat je ondanks al je verschillen in cultuur en wetgeving toch al jaren lang samen leeft aan de grens. Om wel iets op Europadag te organiseren, plaatsen we aan beide zijden van rivier de AA-strang, die door Dinxperlo en Suderwick loopt, lichtbundels. De grensoverschrijdende lichtstralen verbinden beide landen, met licht als teken van hoop. Daarnaast verzorgen we een lichtshow met passende muziek, die via een livestream aan de mensen thuis wordt getoond.”

DinXperience 2021
DinXperience, het grote evenement dat in 2020 werd uitgesteld, organiseren ze in gewijzigde vorm op 18 juli. “In plaats van 1.000 mensen die in vijf groepen van 200 mensen langs voorstellingen lopen, volgen we nu met groepen van 30 mensen meerdere routes langs verschillende locaties. Op meer dan 20 plekken kun je een voorstelling van 30 tot 45 minuten volgen. De deelnemers kunnen in alle rust zo’n vijf voorstellingen uit het complete aanbod kiezen en in totaal zo’n 2,5 uur genieten van de ervaring die het brengt, de ene keer in Duitsland, de andere keer in Nederland. Je gaat door de tijd: verleden, heden, toekomst. Je ziet en hoort de interpretatie van een schrijver, dichter, zanger of muzikant op het thema samenleven aan de grens. Het gros van de voorstellingen is in de buitenlucht gepland. Je kunt ook samen met je gezin meedoen en we maken gebruik van de lokale ondernemers zodat het project lokale bloei geeft.”
Wie meer wil lezen over DinXperience op 18 juli a.s., kijk op www.dinxperience.nl

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.