Sap-pers-dag en ontdek de naam van uw appel of peer

Op zaterdag 3 oktober is de jaarlijkse sap-pers-dag bij de groentekwekerij en Landwinkel van Gert Smits aan de Lage Heurneseweg 35 in de Heurne. Dit jaar is er tevens de gelegenheid om uw appel of peer te laten determineren, wanneer u niet meer zeker weet welke soort dit is.

Deskundigen zijn op de sap-pers-dag aanwezig om oude fruitrassen weer op naam te brengen. Dat doen zij onder de deskundige begeleiding van fruitdeskundige Hennie Rossel uit Vorden.

Fruit op naam brengen
Voor een betrouwbare bepaling van de naam van het soort fruit is het van belang dat u tenminste drie, maar liefst meer, rijpe geplukte vruchten per boom meebrengt. Bij meerdere soorten noteert u nauwkeurig van welke boom de fruitmonsters afkomstig zijn en u noteert ook welke naam u zelf verwacht voor de soort.
Val-fruit is alleen geschikt voor het op naam brengen als het gaaf en schoon is en niet onrijp, of als het vanwege een aantasting te vroeg was afgevallen.

Bijzondere fruitrassen
De afgelopen jaren heeft dit soort determineergelegenheden een schat aan oude en soms zeer bijzondere vondsten opgeleverd. Deze soorten zijn opgenomen in de speciale collectie van Hennie Rossel en worden zo weer verspreid in de Achterhoek en behouden voor de toekomst.

Kunt u zaterdag 3 oktober niet, dan kunt u ook het fruit inleveren bij kenniscentrum Nelles in Silvolde. Nelles coördineert momenteel de trainingen voor het leren determineren onder leiding van Hennie Rossel met een groep liefhebbers en vrijwilligers. Voor de trainingsavonden is de beschikking over een breed scala aan fruitrassen nodig. Vandaar dat we de mogelijkheid bieden om monsters van voor uzelf onbekende rassen aan te leveren zodat de groep u mogelijk kan helpen om een ‘vergeten fruitsoort’ weer op naam te brengen. Graag wel de instructie voor het aanleveren van het fruit goed doornemen en het invulformulier bijvoegen.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

-Kenniscentrum Nelles
-www.vergetenfruitrassen.nl

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2021 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.