Stadsboerin Doetinchem finalist Europese prijs: stem ook!

Stadsboerin Doetinchem heeft de finale bereikt van de Europese ARIA-prijs voor het beste sociaal economische plattelandsproject! En daar zijn we trots op! Dit door LEADER Achterhoek ondersteunde foodproject kwam de eerste ronde glansrijk door. Nu is het aan u, want de finale is een stemronde. Helpt u mee om het verhaal van Stadsboerin Doetinchem in Europa te verspreiden? U kunt tot 1 december stemmen door via de link op ‘Urban Farm Doetinchem’ te klikken. Op 4 december worden winnaars bekend gemaakt. 

Dit is de link om te stemmen! U kunt uw stem uitbrengen tot 1 december 2023. Op 4 december worden de vijf winnaars (een per categorie) bekend gemaakt.

Ellen Willems, initiatiefneemster van Stadsboerin Doetinchem begon in 2019 met niet meer dan €1.200,- spaargeld op een kaal stukje land bij gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. “Ik wilde gezond voedsel verbouwen en aan kinderen laten zien hoe groente groeit. Kinderen weten helemaal niet meer waar hun eten vandaan komt.” Inmiddels is het 2023. Stadsboerin Doetinchem heeft zich ontwikkeld tot een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Op drie hectare land vindt u moestuinen, een gezellige ontvangstruimte en een landwinkel met veel lekkere gezonde producten. Er zijn vijftig vrijwilligers van allerlei achtergronden en nationaliteiten en vijf beroepskrachten. Leerlingen van zeven scholen lopen er af en aan. Ellen: “Wij zijn een verbindende plek voor allerlei groepen inwoners, we produceren samen op duurzame wijze voedsel. Daarnaast doen we veel aan educatie, wij bieden een lesprogramma aan waar leerlingen van zeven scholen aan deelnemen.”

Voor iedereen
Bij Stadsboerin Doetinchem trekken jonge mensen, vrouwen en minderheden samen op. Volwassenen en kinderen leerden er tuinieren en koken. Bij het project werken inmiddels vijf beroepskrachten. Dankzij Stadsboerin kreeg de kale plek achter de oude gevangenis nieuwe natuur en veel biodiversiteit. De Stadsboerin werkt samen met de voedselbank, scholen, de gemeente en andere voedselleveranciers. Je kunt er van een ‘vreemde hap’ genieten, een maaltijd die gekookt is door mensen met een buitenlandse achtergrond. Er is nog veel meer, denk bijvoorbeeld aan duurzame catering, excursies en ontvangst van groepen. “We verzorgen met onze vrijwilligers ook ontbijt voor basisschool Noorderlicht. De schoolkinderen krijgen gezond eten, met brood dat gebakken is van Achterhoeks graan!”

Selectiecriteria
Stadsboerin Doetinchem blinkt uit in de selectiecriteria van de Agricultural & Rural Inspiration Award (ARIA): sociale inclusie, educatie, productie van betaalbaar en gezond voedsel, milieuvoordelen, innovatie en netwerken. Met de ARIA wil de EU kennisuitwisseling en netwerken op het platteland bevorderen door de beste praktijkvoorbeelden te presenteren. Jaarlijks strijden agrarische- en plattelandsprojecten binnen de EU om de vijf – één per categorie – ARIA-Awards. In de categorie sociaal economische ontwikkeling was Stadsboerin Doetinchem de enige inzending namens Nederland. De Regieorganisatie voor het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) selecteerde het project uit de vele Nederlandse plattelandsprojecten die met Europese subsidie zijn ondersteund. Stadsboerin Doetinchem is een project van LEADER Achterhoek dat bijdraagt aan het versterken van het netwerk Achterhoek Food, een netwerk dat de focus heeft op duurzame, gezonde voeding die voor iedereen bereikbaar is.

Stem ook!
Stadsboerin Doetinchem zet een grootste prestatie neer door de shortlist van 24 kandidaten afkomstig uit heel Europa te bereiken. Klikt u ook op ‘Urban Farm Doetinchem’? Samen helpen we Ellen om het verhaal van Stadsboerin Doetinchem in Europa te verspreiden.

Ellen Willems – Foto Theo Kock

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2023 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.