Stadsboerin Doetinchem Nederlandse inzending voor Europese prijs

Ellen Willems – Foto Theo Kock

Wij zijn een verbindende plek’

‘Supertrots!’ is Ellen Willems, initiatiefnemer van de Stadsboerin Doetinchem. Haar Stadsboerin is als enige Nederlandse inzending genomineerd voor de Europese ARIA-prijs in de categorie sociaal economische plattelandsprojecten. Stadsboerin Doetinchem voldoet ruimschoots aan de selectiecriteria sociale inclusie, educatie, productie van betaalbaar en gezond voedsel, milieuvoordelen, innovatie en netwerken.

Stadsboerin Doetinchem is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is, op drie hectare land met moestuinen, een gezellige ontvangstruimte en een winkel. Er zijn vijftig vrijwilligers van allerlei achtergronden en nationaliteiten en vijf beroepskrachten. Leerlingen van zeven scholen lopen er af en aan. En nu is er dan de nominatie voor een Europese Award. Dat is de korte samenvatting van hetgeen Ellen Willems met ‘haar’ Stadsboerin Doetinchem heeft bereikt. En dan te bedenken dat ze in 2019 begon met niet meer dan €1.200,- spaargeld op een kaal stukje land bij een oude schuur bij gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. “Ik wilde gezond voedsel verbouwen en aan kinderen laten zien hoe boerenkool groeit. Kinderen weten helemaal niet meer waar hun eten vandaan komt.”

ARIA-Award
Stadsboerin Doetinchem is de Nederlandse inzending voor de Agricultural & Rural Inspiration Award (ARIA). Met de ARIA wil de EU kennisuitwisseling en netwerken op het platteland bevorderen door de beste praktijkvoorbeelden te presenteren. Eens per jaar strijden diverse agrarische- en plattelandsprojecten binnen de EU om wie een van de vijf ARIA-Awards mee naar huis mag nemen. In de categorie sociaal economische ontwikkeling is Stadsboerin Doetinchem de enige inzending namens Nederland. De Regieorganisatie voor het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) selecteerde het project uit de vele Nederlandse plattelandsprojecten die met Europese subsidie zijn ondersteund. Stadsboerin Doetinchem ontving subsidie van LEADER Achterhoek.

Selectiecriteria
Het project van Willems voldoet met gemak aan alle eisen voor inzending. Bij Stadsboerin Doetinchem trekken jonge mensen, vrouwen en minderheden samen op. Menigeen doet er nieuwe vaardigheden op, zo leerden al vele volwassenen en kinderen er tuinieren en koken. Bij Stadsboerin Doetinchem werken inmiddels vijf beroepskrachten. Het lelijke plekje achter de gevangenis kreeg nieuwe natuur en veel biodiversiteit. De Stadsboerin werkt samen met de voedselbank, scholen, de gemeente en andere voedselleveranciers. Het project is innovatief, zo kun je er van een ‘vreemde hap’ genieten die gekookt is door mensen met een buitenlandse achtergrond.

Educatie en ontbijt
Ellen is trots op de nominatie. “Wij zijn een verbindende plek voor allerlei groepen inwoners, we produceren samen op duurzame wijze voedsel. Daarnaast doen we veel aan educatie, wij bieden een lesprogramma aan waar leerlingen van zeven scholen aan deelnemen.” Er is nog veel meer, denk bijvoorbeeld aan duurzame catering, een landwinkel met gezonde producten uit eigen tuin, excursies en ontvangst van groepen. “We verzorgen met onze vrijwilligers ook ontbijt voor basisschool Noorderlicht. De schoolkinderen krijgen gezond eten, met brood dat gebakken is van Achterhoeks graan!”

Publieksstemming
In september vindt een eerste selectie plaats van alle inzendingen. Daaruit ontstaat een shortlist van 24 kandidaten. Vervolgens komt er een internationale publieksstemming, waar vijf prijswinnaars uit naar voren komen: een per categorie en een publiekswinnaar. De prijsuitreiking vindt waarschijnlijk in december 2023 plaats. Waar en wanneer de prijsuitreiking precies gaat plaatsvinden zal later bekend worden gemaakt, maar het is zeker dat De Stadsboerin serieuze kandidaat is voor de internationale ARIA-award. Het zaadje dat Ellen pootte met haar spaargeld is uitgekiemd: het is iets moois en groots geworden. Tijd om te oogsten!

Foto: Theo Kock

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

MEER INFORMATIE:

Over de Stadsboerin Doetinchem
Stadsboerin Doetinchem is stadslandbouw op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Hier verbouwen ze groenten, fruit en kruiden in harmonie met natuur. Ze onderhouden een bijen- en vlindertuin van 7000 vierkante meter en hebben een bloemenpluktuin. Ook zorgen ze voor kippen en scharrelvarkens. Hun missie is verbinden met natuur, de herkomst van voedsel en met elkaar. Ze willen meer geven dan nemen van het land. Er zijn een winkel, eetlokaal en fijne picknickplekken. Dagelijks wordt er gekookt met oogst uit de tuin pure gerechten. Bezoekers zijn van harte welkom tijdens openingstijden. Kijk voor meer informatie op www.stadsboerindoetinchem.nl.

Over LEADER Achterhoek
LEADER Achterhoek heeft subsidie beschikbaar voor projecten die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. In aanmerkingen komen initiatieven en goede ideeën in de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk. In 2020 ontving de Stadsboerin Doetinchem LEADER subsidie, die gebruikt werd voor de aanschaf van een koelcel, een elektrische bus om voedsel rond te brengen en communicatieborden op het erf. “Zonder LEADER hadden we dit niet kunnen bereiken. De subsidie heeft ons echt een duw in de rug gegeven.” Heeft u net als Ellen Willems een idee voor een project? Kijk dan voor meer informatie op www.leaderachterhoek.nl en neem contact op met LEADER-coördinator Jolanda Kemna.

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.