Succesvol bezoek LEADER Achterhoek aan LEADER Söderslatt Zweden

LEADER Achterhoek met enkele representanten van LEADER Söderslatt op de stoep van Botildenborg, een Zweeds LEADER project.

Van 30 september tot en met 3 oktober bezocht een degelatie van LEADER Achterhoek projecten van LEADER Söderslatt, in de provincie Skane, het zuidelijkste puntje van Zweden. Een leerzame en boeiende reis waarin veel kennis en ervaring is uitgewisseld, contacten zijn gelegd en ideeën voor (gezamenlijke) projecten zijn ontstaan.

Söderslatt ligt ten Zuidoosten van Malmö. Het is een landbouwgebied dat gezien wordt als de ‘graanschuur’ van Zweden. Het loopt van de Oostzeekust, via een vlak gebied vol akkerbouw, naar het meer bosrijke, glooiende noorden. De landbouw wordt met name bedreven door grootgrondbezitters. In Skane vind je veel landhuizen en kastelen. Het Leadergebied Söderslätt omvat de gemeenten Vellinge, Trelleborg, Skurup, Svedala en het buitengebied van Malmö.

Doelstellingen
De vier doelstellingen van LEADER Söderslatt zijn:
1. steun aan innovatieve bedrijven in vooral levensmiddelenproductie
2. verstandig beheer en gebruik van het waardevolle water
3. scheppen van werkgelegenheid met name voor jongeren, vrouwen en immigranten
4. het versterken van de lokale toeristische sector buiten het seizoen.

LAG Söderslatt
De LAG van LEADER Söderslätt bestaat uit vijftien representanten, die afkomstig zijn uit de vijf deelnemende gemeenten. Ze vertegenwoordigers de lokale overheid, het bedrijfsleven en vrijwilligsorganisaties. Er zijn tot nu toe een kleine twintig projecten goedgekeurd.

In Zweden werden diverse projecten bezocht. Om er enkele te noemen:

1. Botildenborg is een sociaal foodproject aan de rand van grote stad Malmö. Het project, dat geleid wordt door oud journalist Lena Friblick (midden vooraan op de foto, roze blouse), is enerzijds bedoeld als pilot om de stad te vergroenen en anderzijds is het een manier om in de nieuwe samenleving met verschillende culturen te integreren. Er wonen in deze buurt allerlei soorten groeperingen en mensen die afkomstig zijn uit 150 landen. Het project is gebaseerd op food, werk, hoop en sociaal contact. Voedsel en landbouw fungeren hierbij als middel (tool).

2. Smart Little Villages is een LEADER-project dat de krimp in de dorpen en kleine kernen tegengaat. Door gunstige economische ontwikkelingen in Zuid-Zweden zoals urbanisatie, de aanwezigheid van grote universiteiten, de mogelijkheid om te werken in Denemarken dankzij ‘the Bridge’ en de gaming industrie (die veel jonge Zweden werkgelegenheid biedt) zijn vele sociaal economische kansen ontstaan. Helaas zijn het met name de grote steden die ervan profiteren en niet de kleine dorpen. Om kleine dorpen ook in deze flow mee te nemen, is het project Smart Little Villages opgezet. Jaarlijks worden conferenties en hackatons opgezet waarbij alle aanwezigen uitgedaagd worden om oplossingen te vinden voor problemen die te maken hebben met krimp.

3. De biologische Hallakra Wijngaard bestaat sinds 2003 en is een verzamelpunt van aan elkaar gelieerde bedrijven. De eigenaar van de wijngaard, Hakan Hansson, heeft complementaire bedrijven uitgedaagd om van zijn land gebruik te maken. Zo is er een restaurant met streekproducten dat gerund wordt door jonge mensen. Ook was de in Zweden beroemde televisiehovenier John Taylor aanwezig, die gestart is met een appelboomgaard van 800 bomen voor de productie van appelcider. In de zomermaanden is de locatie een trekker voor toerisme en recreanten. Zuid Zweden staat immers op de kaart van vele liefhebbers van lekker eten en drinken.

Conclusies bezoek
Tijdens het bezoek is veel kennis uitgewisseld, zowel plenair als tussen individuele deelnemers aan de reis en gastheren/-vrouwen. Denk daarbij aan hoe jongeren te betrekken bij projecten, hoe storytelling in te zetten voor verbetering betrokkenheid en de aanpak van crowdfunding in de praktijk. Er zijn goede en interessante connecties gelegd tussen beide gebieden. Kennisdelen en het uitwisselen van good practices is zeker mogelijk. Ook zijn er opties om gezamenlijke projecten op te starten. LEADER Söderslatt is van harte uitgenodigd om in 2020 de Achterhoekse projecten te komen bekijken.

 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.