Video: project Gezond het jaar rond

Dankzij het project Gezond het Jaar Rond krijgt een grote groep Doetinchemmers in de Stadskamer, bij WerkRaat en in Zorgboerderij Slangenburg dagelijks een bord vol lekker, betaalbaar en gezond eten. Het eten wordt gemaakt van reststromen, voedsel dat anders weggegooid zou worden. Met dit project willen projectleider Arthur Dammers en kok Tom Lenting een levensvatbare keten opzetten, waardoor gezond voedsel in de Achterhoek een basisvoorziening wordt. Voor iedereen!
Dit project maakt ook deel uit van Platform Achterhoek Food.

Gezond eten als basis! De koks van de instellingen Stadskamer, WerkRaat en Zorgboerderij Slangenburg trekken de kar in de keuken en voorzien 125 Doetinchemmers dagelijks van een lekker en gezond bord eten. De koks worden daarbij ondersteund door projectleider Arthur Dammers en kok Tom Lenting, die ondertussen aan een levensvatbare keten bouwen. De maaltijden worden gemaakt van reststromen: voedsel dat anders weggegooid zou worden. Door het project krijgen mensen niet alleen gezond(er) voedsel, ze kunnen er ook leren koken of als dagbesteding meehelpen in de keuken. Op termijn hopen de initiatiefnemers 250 maaltijden per dag te serveren.

Onverkoopbare producten
Een lekkere, gezonde maaltijd is niet voor iedere Nederlander de dagelijkse realiteit. Het geld ontbreekt ervoor, de kennis en kunde om te koken is er niet of er is geen ruimte in het hoofd om het voor zichzelf te kunnen organiseren. Projectleider Arthur Dammers vertelt: “Bij de Stadskamer, WerkRaat en Zorgboerderij Slangerburg is dit probleem gesignaleerd, zij hebben dit project geïnitieerd. Tom en ik werkten verder uit hoe we voor de doelgroepen van deze instellingen lekkere, gezonde maaltijden kunnen maken van reststromen.” Tom vult aan. “Menig boer en groenteteler houdt onverkoopbare producten over. Denk aan een kromme komkommer, een aardappel die te klein is voor de machines van de patatfabriek of aan een paprika met een lelijk plekje. Het is te gek voor woorden hoeveel eten wij in Nederland weggooien. Bij Gezond het Jaar Rond doen we daar iets mee.”

Onder de mensen
Bij de drie locaties kun je voor een zacht prijsje van maaltijden genieten, je haalt het eten op om thuis op te warmen of je koopt groente met een bijpassend recept om zelf mee aan de slag te gaan. Tom: “Eten gaat verder dan alleen een gezonde maaltijd. Het is ook sociaal, het zorgt voor verbinding en dat maakt blij. Neem Piet. Hij haalt iedere dag bij ons een maaltijd op voor €3,50. Daardoor komt hij onder de mensen, wat hij gezellig vindt. Hij moet naar ons toe komen, waardoor hij iets zinvols te doen heeft. En hij is goedkoper uit dan in de supermarkt, waardoor hij een kadootje voor zijn kleinzoon kan kopen.”

Zelf koek bakken
Het project heeft ook een educatieve kant, aldus Tom. “Mensen leren bij ons waar bloemkool vandaan komt en hoe je er wat lekkers van kunt maken. Je kunt ook als dagbesteding meehelpen in de keuken. Daar zelf vanuit een kwetsbare positie aan bij kunnen dragen is heel helpend.” Leren wat gezond eten is en wat het met je doet is ook educatief. “Veel jongeren bij WerkRaat halen in de pauze een broodje frikadel bij de supermarkt. Bij Gezond het Jaar Rond leren ze soep van groente te koken. Ze kiezen steeds vaker voor een zelfgemaakt paprikasoepje in plaats van het frikadelbroodje. Zelf eten maken en gezamenlijk opeten is leuk en gezellig. Laatst bakten ze een kokoskoek, die lekkerder bleek dan die uit de supermarkt. Voor die jongeren is het een eye opener dat je producten uit de supermarkt ook zelf kunt maken.”

Reststromen gezocht!
Tom en Arhur willen Gezond het Jaar Rond levensvatbaar maken voor de lange termijn, zodat gezond eten een basisvoorziening wordt voor iedereen. Arthur: “We willen een verdienmodel opzetten waardoor we dit project blijvend kunnen doen. We kunnen bijvoorbeeld bedrijfslunches verzorgen, voor zo’n zeven euro per lunch. Wie een lunch koopt, sponsort er een voor iemand anders.” Om door te groeien naar 250 maaltijden per dag zijn meer reststromen nodig. Daar zijn Arthur en Tom naar op zoek. Ze werken ook aan de zelfvoorzienendheid van het project. Tom: “Bij de zorgboerderij zijn aardappelen gepoot voor 2024. We willen ook graag met eigen graan brood bakken. In de dagbesteding draait een bakker mee, die de kneepjes van het vak al beheerst. Hij kan zijn expertise inzetten, waar een ander weer wat van kan leren. Zou dat niet leuk zijn?”

Dit zijn Stadskamer, WerkRaat en Zorgboerderij Slangenburg

In Stadskamer is iedereen welkom. Om een bakkie te doen, met een vraag of om een steuntje in de rug te krijgen bij het bereiken van datgene waar hij of zij blij van wordt. WerkRaat biedt leerwerkplekken voor jongeren en (jong)volwassenen met een overbrugbare afstand tot onderwijs en arbeidsmarkt. Zorgboerderij Slangenburg is een dagbesteding, midden in het bos van het buitengebied Slangenburg. Kijk voor meer informatie op www.stadskamer.nl, www.werkraat.nl of www.zorgboerderijslangenburg.nl

 

 

 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Saskia Wiegers

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.