Vorden vertelt: oudste fietstocht krijgt verhalen-app dankzij LEADER Achterhoek

De oudste bewegwijzerde fietsroute van Nederland, de 8 kastelentocht, is vernieuwd. Via een gratis smartphone-app brengen verhalen de kastelen en de mensen die er woonden tot leven. De vernieuwing van de tocht werd mogelijk door een subsidie in het kader van Leader Achterhoek. Het project vormt de opmaat naar nieuw toeristisch beleid waarmee de gemeente Bronckhorst de kastelen en landgoederen dichter bij het publiek wil brengen.

Na de aftrap van het project 3 jaar geleden, zijn er naast deze app, twee informatiezuilen, de vernieuwde 8 kastelengids en een kastelenboekje gemaakt. Alles bij elkaar geeft dit de geïnteresseerde fietser en wandelaar een goed beeld van hoe de Vordense kastelen zijn ontstaan, wie de kastelen bevolkten en hoe het leven hier was.
Projectleider Grieto Zeeman: ‘Zodra je in de buurt van een van de kastelen komt, komt het verhaal beschikbaar op je smartphone. Je kunt dan in de rust van de Vordense natuur de belevenissen van markante kasteelbewoners in je opnemen. Van de avonturen van roofridder Johan tot de onmogelijke liefdesrelatie tussen de barones en een boerenzoon. De verhalen spelen in een periode van ruim 5 eeuwen en zijn ingesproken door de Vordense troubadour Gery Groot Zwaaftink. Elk verhaal wordt gevolgd door een themaspel.’

De informatiezuil in de VVV-winkel vertelt hoe de kastelen zijn ontstaan en waarom ze in de loop der eeuwen van gedaante zijn gewisseld. De andere informatiezuil legt uit van wie het kasteel nu eigenlijk was en het hoe en waarom van het leenstelsel. In een harmonicaboekje zijn de belangrijkste wetenswaardigheden van de kastelen op een rij gezet. De 8 kastelentocht is zo een nóg volwaardiger toeristische attractie geworden en helpt mee om van de Achterhoek een plek te maken waar toeristen graag komen.

De nieuwe beleidsvisie voor toerisme en recreatie positioneert Bronckhorst als Kastelen- en landgoederenregio en wil met moderne communicatiemiddelen de verhalen in dit gebied toegankelijker maken voor bezoekers. Omdat de meeste kastelen privé bewoond zijn moet het nieuwe beleid de privacy waarborgen. De landgoedeigenaren zijn dan ook vertegenwoordigd in het overleg dat vorm moet geven aan de uitvoering van deze beleidsvisie.

De 8 kastelentocht is de oudste bewegwijzerde fietstocht van Nederland. In 1913 is deze tocht door de VVV in Vorden bedacht. Onder leiding van een gids genoten inmiddels tienduizenden mensen van het schitterende landschap met daarin de landgoederen en buitenplaatsen. Daarnaast heeft een veelvoud de tocht op eigen houtje gefietst.

Lees meer over dit project door hier te klikken. 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.