“LEADER- projecten maken ons werk mooi zichtbaar” – Waterschap Rijn en IJssel staat open voor meer LEADER-initiatieven

Naast de zeven deelnemende gemeenten draagt ook Waterschap Rijn en IJssel bij aan LEADER projecten. Tot nu toe zijn het er drie: Kerkenpaden, het Liefdespad en Natuurpark Kronenkamp. Wat Peter Schrijver, heemraad van het Waterschap betreft, komen daar nog meer mooie projecten bij. “Wij zijn heel positief over LEADER Achterhoek.”

Peter Schrijver bij Natuurpark Kronenkamp, een LEADER project dat te maken heeft met cultureel erfgoed. (Foto: Ivo Hutten)

“Als Waterschap zijn we geïnteresseerd in projecten die met onze drie hoofdtaken te maken hebben”, legt Peter Schrijver uit. Hij is naast bestuurder van Waterschap Rijn en IJssel ook lid van de LAG, de Lokale Actie Groep, van LEADER Achterhoek. “Onze drie belangrijkste taken zijn het zorgen voor veiligheid langs de rivieren (dijkenbeheer), zorgen voor schoon water (afvalwaterzuivering) en het afvalwatersysteem. LEADER-projecten die hiermee te maken hebben kunnen op onze interesse rekenen, zeker als het projecten betreft die vanuit de gemeenschap zelf zijn ontstaan. Als waterschap ondersteunen we graag projecten die de zichtbaarheid van onze werkzaamheden verbeteren. Mensen begrijpen dan beter wat het waterschap doet.”

Samen sterker
Peter Schrijver is dan ook blij met de drie projecten waar het waterschap aan mee heeft gewerkt. “Projecten als het Liefdespad, en Kerkenpaden liggen langs een beek, waar mensen langs lopen of fietsen. Dankzij deze projecten kunnen mensen ter plekke onze werkzaamheden zien. Dat geldt op een andere manier voor Natuurpark Kronenkamp, het project in Neede bij de oude zuiveringsinstallatie. Dat project heeft met cultuurhistorie te maken. Het betreft herbestemming van de oude monumenten. Ook daar werken we graag aan mee.”
Dankzij het waterschap is er soms ook meer mogelijk met een project. Dat bleek bij het project Kerkenpaden. “Het project valt onder de gemeenten Oude IJsselstreek, Aalten en Oost Gelre. Toen wij aanhaakten kon ook de Keizersbeek meegenomen worden in de route. Zo maak je elkaar samen sterker en heb je uiteindelijk een mooiere route. Wij nemen het onderhoud van de Keizersbeek op ons en hebben daarnaast aan de overzijde van de waterloop een ecologische oever aangelegd.”

Lef tonen en doen
Peter is zeer te spreken over het Liefdespad in Ruurlo. “Het Liefdespad in Ruurlo bestaat uit een prachtige wandelroute met kunstzinnige ‘loveseats’. “Met het Liefdespad is iets nieuws gecreëerd. De route verrast en inspireert. Het idee ontstond tijdens een inspiratiesessie voor de Baakse Beek. We hebben geld beschikbaar gesteld om de ideeën die daar ontstonden verder uit te werken. Zonder strakke kaders, want soms moet je gewoon lef tonen, durven en doen. Het heeft een mooi project opgeleverd, waar ik trots op ben.”

Meer projecten
Bij het Waterschap Rijd en IJssel is ruimte voor meer projecten. “Wat we leuk zouden vinden is een project dat te maken heeft met onze relatie met veiligheid, dijken dus. Waar je dan aan moet denken? Langs de IJssel en de Berkel liggen dijken en er zijn diverse regionale waterkeringen. Wie daarbij een mooi project bedenkt, kan op onze interesse rekenen.”

Het Waterschap Rijn en IJssel neemt deel aan de volgende LEADER-projecten
Kerkenpaden – bijdrage €11.525,- (klik hier)
Liefdespad – bijdrage €25.000,- (klik hier)
Natuurpark Kronenkamp – bijdrage €30.000,- (klik hier)

 

 

 

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.