Ark voor Hoogstamfruit is een vervolg op de samenwerking en aanplantactie van Collectieboomgaarden in het najaar/winter 2015, waarbij meer dan tweehonderd fruitbomen van bijzondere historische fruitrassen beschikbaar zijn gesteld aan twintig particuliere erfeigenaren uit de Achterhoek. Zij hebben de appel-, peren, pruimenbomen op hun erf geplant in zogenaamde collectieboomgaarden zodat de specifiek oude Achterhoekse rassen behouden blijven. Een collectieboomgaard bestaat uit tien of meer bomen van de meest zeldzame, verloren gewaande
fruitrassen. Het gaat om fruitrassen die met name in Gelderland (Achterhoek) waren teruggevonden, zoals Honingzeuten (Honingzoet), een zeer oud appelras, gevonden bij Nijman uit Aalten of Calbas Musqué, van een zeer oude lei-peer bij de familie Hekkelman uit Laren. Het behoud van soorten is niet alleen van belang voor het behoud van de biodiversiteit, maar het versterkt ook verschillende recreatie- en verblijfsactiveiten wanneer deze ‘verborgen rijkdom’ bekend gemaakt wordt en gekoppeld aan toeristische activiteiten en aan horeca. Voor het in stand houden
van deze Achterhoekse collectie met de specifieke soorten is het gewenst en noodzakelijk dat de ontstane kennis en ervaringen goed worden vastgelegd en dat het lokale netwerk dat is ontstaan
verder wordt uitgebouwd. Daartoe hebben een aantal organisaties en vrijwilligers de handen ineen geslagen om het netwerk en kennis van pomoloog (appelrasdeskundige) Hennie Rossel te kunnen behouden en door te zetten.

Het project Achterhoek; Ark van Hoogstamfruit wil met een driejarig uitvoeringsprogramma de volgende activiteiten uitvoeren:

1. Versterken productie en afzet van collectieboomgaarden in de Achterhoek:
2. Opstarten Community of Practice (lerend kennisnetwerk) van vrijwilligers, eigenaren en liefhebbers van collectieboomgaarden om het vak te leren.
3. Oprichten van twee Collectieboomgaardbrigades: vrijwilligers die worden opgeleid om bestaande collectieboomgaarden te helpen onderhouden en beheren.
4. Productontwikkeling met Kenniscentrum Nelles en het netwerk van Smaakacademie Achterhoek
5. Stimuleren van de afzetmarkt en toepassing van het bijzondere fruit van de collectieboomgaarden.

LEADER ondersteunt het behoud en de verbreding van het netwerk voor de Achterhoek en het inbedden van de werkzaamheden van boomkwekers, particulieren en vrijwilligers.

 

Regio Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk
Locatie Achterhoek
Initiatiefnemer Stichting Landschapsbeheer Gelderland
Website https://landschapsbeheergelderland.nl/
Stadium in ontwikkeling
Totale kosten
Subsidie Leader € 97.461,08
Datum 2018