Bernard Weenink Stichting, exploitant van Openluchtmuseum Erve Kots, wil het museum revitaliseren en herpositioneren. Door te investeren in beleving en educatie wil de initiatiefnemer meer bezoekers trekken, de verblijfsduur verlengen en de bezoekerswaardering verhogen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met andere cultuurtoeristische organisaties.

De Bernard Weenink Stichting wil Openluchtmuseum Erve Kots moderniseren en de bezoekersaantallen een ‘boost’ geven. Het doel van dit project is het vergroten van de toekomstbestendigheid van het museum, door een beter belevingsaanbod te bieden aan de bezoekers en een kwalitatief sterkere business case op te zetten. Het museum investeert in beleving en educatie om meer bezoekers te trekken, de verblijfsduur te verlengen en de bezoekerswaardering te verhogen. Het museum heeft een mooie collectie gebouwen en objecten en wil de achterliggende verhalen vertellen en beleefbaar maken voor nieuwe groepen bezoekers. De inhoudelijke focus komt te liggen op het oude boerenleven in De Achterhoek, waarbij ook aansluiting wordt gezocht op de hedendaagse Achterhoekse cultuur.

De werktitel is ‘Achterhoeks Openluchtmuseum, beleef het oude boerenleven op Erve Kots’. Het plan bestaat uit herinrichting van het entreepaviljoen met sterke experience-elementen, waaronder een object theater, een expo over de stichters en een expo over Achterhoekthematiek. Er komen vier storytelling-exhibits in de belangrijkste museumgebouwen. Het bezoek kan de audiotours volgen in het Nederlands, Duits, Achterhoeks dialect en er komt een versie voor kinderen. Er komen speelplekken voor kinderen en markering van points of interest in de buitenruimtes.

Dit project moet resulteren in een bezoekersaantal van 30.000 per jaar die zo enthousiast zijn over ‘het verhaal van de Achterhoek’ dat ze in het museum gaan beleven. Daarmee verrijken de initiatiefnemers ook het toeristisch aanbod voor dagrecreatie in De Achterhoek. Een groei van de ticketinkomsten zorgt ervoor dat de collectie bewaard blijft voor de toekomst en dat het museum zelfstandig en in een semiprofessionele manier geëxploiteerd kan worden.

Voor het plan werd onder meer samengewerkt met de gemeente Oost-Gelre, Achterhoek Toerisme, Cultuur Oost, Marveld Recreatie, bestuur en vrijwilligers van de Bernard Weenink Stichting, een museumexpert, Erve Kots BV en bewoners van de Achterhoek. Het museum zoekt daarnaast samenwerking met diverse cultuurtoeristische initiatieven uit de Achterhoek en met Het Stadsmuseum Groenlo over de Slag om Grolle.

Regio Oost Gelre
Locatie Lievelde
Initiatiefnemer Bernard Weenink Stichting
Website achterhoeksopenluchtmuseum.nl
Stadium lopend
Totale kosten € 330.000,-
Subsidie Leader € 120.000,-
Datum 2021