De toekomst van onze Achterhoekse landbouwbouwsector staat op losse schroeven. Gezien de huidige stikstofproblematiek, de toenemende druk van het huidige landbouwsysteem op het milieu én wens/eis om productie & consumptie van dierlijke producten te reduceren, wordt het voortbestaan van onze landbouwsector bedreigd. Groentekwekerij Smits, Landbouwbedrijf Steverink en Edelkraft hebben daarom de krachten gebundeld en onderzocht op welke wijze ingespeeld kan worden op de huidige problematiek en bedreigingen om in de Achterhoek een toekomstbestendige voedselketen te kunnen waarborgen.

De oplossing wordt gevonden in een uniek Achterhoeks vruchtwissel-landbouwsysteem, waarbij het mogelijk wordt om het agrarische bouwplan uit te breiden met nieuwe eiwitrijke gewassen voor humane consumptie. Deze nieuwe grondstoffen vormen vervolgens de basis voor streekproducten nieuwe stijl. De initiatiefnemers willen met de uitvoering van het project ‘Boeren 2.0: Het nieuwe Achterhoekse landbouwsysteem’ de huidige bedreiging omzetten in nieuwe kansen voor de sector én de regio en deze kansen gezamenlijk verzilveren.

Met de productie van nieuwe eiwitrijke gewassen voor humane consumptie komen nieuwe, unieke grondstoffen beschikbaar voor de ontwikkeling/productie van nieuwe streekproducten voor een landelijke markt. Concreet richten de initiatiefnemers zich binnen dit project op de ontwikkeling van plantaardige olie uit zaden/pitten, ontwikkeling van (high protein) brood/cruesli/repen (o.a. uit reststromen olie-veredelingsproces) en (droge) bonen-recepturen. Hiermee kan de sector nieuwe afzetmarkten aanboren én op milieubewuste wijze inspelen op de gezondheid, het veranderende voedingspatroon en relevante foodtrends als veganisten en flexitariërs.

Concreet worden er binnen dit project de volgende activiteiten uitgevoerd:

1. Ontwikkeling nieuw Achterhoeks teeltsysteem;
2. Ontwikkeling nieuwe streekproducten o.b.v. nieuwe, lokaal geproduceerde, plantaardige streekproducten;
3. Kennisverspreiding

Met dit project worden enerzijds de basis voor een toekomstbestendige, Achterhoekse landbouwsector ontwikkeld en anderzijds nieuwe kansen verzilverd op het gebied van gezonde, streekgebonden nieuwe foodinnovaties/streekproducten. De regio kan zich hiermee onderscheiden. De initiatiefnemers denken vanuit het Achterhoekse bedrijfsleven een cruciale bijdrage te kunnen leveren aan LEADER-speerpunten Circulaire economie én Heerlijckheid Achterhoek.

Foto’s: Groentekwekerij Smits, foto vier mannen Theo Kock.

Bonenbloesem met bij

pompoenbloem

Pompoenen op het land van Gert Smits

Gert Smits en Jan Steverink inspecteren de pompoenen

Daar is het om te doen: pompoenpitten

Regio Aalten, Oude IJsselstreek
Locatie Aalten en Oude IJsselstreek
Initiatiefnemer Smits Groentekwekerij V.O.F., De Heurne. Maatschap Steverink, Silvolde, SLAEGE Edelkraft, Ulft
Website https://www.groentekwekerij-smits.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 145.985,-
Subsidie Leader € 70.000,-
Datum 2021