In project de Goed Gevulde Spaarvarkens upcyclen de varkens van Inge Vleemingh lokale reststromen als oud brood, fruit met een plekje, kaaswei en bierborstel tot (h)eerlijk STREEKvlees: van broodkorst tot rookworst, alles uit de Heerlijckheid Achterhoek. Dankzij LEADER kon de onderneming een grote stap maken richting een 100% circulaire varkenshouderij; het varkensvoer is gered van de verbrandingsoven, verwarming en energieopwekking gebeurt met zonne-energie, drinkwater komt uit eigen bron en vervoer is elektrisch.

De varkens van De Goed Gevulde zijn een klasse apart: een kruising tussen wild zwijn en Duroc-varken, die het jaarrond buiten leven in familiegroepen. Ze leveren heerlijke ambachtelijke producten die worden afgezet via de webshop en lokale restaurants. Met deze nieuwe varkenshouderij wil De Goed Gevulde Spaarvarkens de nieuwe standaard in de Achterhoek worden. Doel is kennis te verspreiden en dit project kopieerbaar te maken, zodat er meer Goed Gevulde varkenshouderijen bij komen. Daarmee kunnen de gemeente Bronckhorst en zelfs de hele Achterhoek zich als voorbeeldregio op het gebied van circulaire economie en kringlooplandbouw op de kaart zetten.

In onze moderne maatschappij wordt enorm veel goed voedsel weggegooid. Bij de Goed

Foto: Jan Ruland van den Brink

Gevulde Spaarvarkens eten de varkens Achterhoekse reststromen als groente, fruit, brood en kaaswei. Hiermee gaan ze voedselverspilling tegen en maken ze (h)eerlijk en goed vlees met de smaak van vroeger. De reststromen halen ze op bij diverse Achterhoekse bedrijven. Per jaar verwaarden De Goed Gevulde Spaarvarkens nu 30 ton reststromen die anders in de verbrandingsoven terecht komen tot hoogwaardig voedsel van excellente kwaliteit.

Volgens smaakkenners als chef-koks en slagers is het vlees vergelijkbaar met Spaanse en Italiaanse varianten, De Goed Gevulde Spaarvarkens gaan de Achterhoekse ham op de kaart zetten. Via de winkel aan huis en de goedlopende webshop en social media account wordt (medio 2019) jaarlijks zo’n 1500 kilo vlees (25 varkens) en aanverwante producten zoals varkensvlees, zeep, biggen, varkens en workshops verkocht. De Goed Gevulde Spaarvarkens werkt intensief samen met lokale bedrijven en organisaties.

De Goed Gevulde wil met de LEADER-bijdrage doorgroeien naar een volledig bedrijf met werk en inkomen voor in ieder geval één fulltime persoon. Daarvoor moest de vleesafzet vergroot worden, dus zijn de varkensweides zijn uitgebreid en lopen er nu meer varkens. Verder heeft De Goed Gevulde de sociale werkplaats, waar plastic gescheiden wordt, uitgebreid. Ze verwarmen de werkplaats duurzaam met een houtvergasser (rendement van ruim 90%) en ze hebben een electrische bestelwagen aangeschaft voor het ophalen van de reststromen en het wegbrengen van de bestellingen.

 

Regio Bronckhorst
Locatie Halle
Initiatiefnemer Aanvrager: Inge Vleemingh, eigenaar De Goed Gevulde Spaarvarkens
Website https://www.degoedgevulde.nl/
Stadium afgerond
Totale kosten € 148.320,-
Subsidie Leader € 74.160,-
Datum 2020