DinXperience had als doel om in mei 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid te vieren dat we in Dinxperlo en Suderwick al eeuwenlang samenleven langs de grens. We hebben een gemeenschappelijke geschiedenis en we zijn verbonden met een verwante cultuur. Maar de Tweede Wereldoorlog heeft diepe wonden geslagen. En, hoe goed kennen we elkaar nu écht?

Tijdens COVID-19 werd de grens weer heel duidelijk zichtbaar en voelbaar, als plek waar de regelgeving en de verschillende maatregelen in Nederland en Duitsland elkaar ontmoeten. Net zoals de verschillen in taal, volksaard en cultuur.

DinXperience was het eerste grensoverschrijdende LEADER-project. Vanwege COVID-19 is de oorspronkelijke opzet aangepast en zijn in 2020 en 2021 een reeks aan activiteiten georganiseerd:

Voorjaar 2020: 40 interviews met Duitse en Nederlandse inwoners in de lokale pers
9 mei 2020: Europadag; marathonuitzending op radio (DinxperFM) en internet-tv (DinxperLive) met Duitse en Nederlandse gasten, live vanuit het Kulturhus
Winter 2020: grensoverschrijdende lichtpiramide in Dinxperlo en Suderwick
9 mei 2021: Europadag viering met lichtspektakel over de grensrivier Aa-strang en talkshow met Duitse en Nederlandse politici en inwoners, uit Dinxperlo, Suderwick, Isselburg en Oude IJsselstreek, via livestream op www.dinxperience.live
18 juli 2021: Publieksevenement DinXperience; ontdekkingsreis in Dinxperlo en Suderwick, coronaproof opgezet, met 40 verschillende belevingsroutes, 26 locaties, 40 artiesten / groepen en 125 vrijwilligers.
In totaal hebben 1000 unieke bezoekers uit Nederland en Duitsland 3500 keer één van de 150 voorstellingen gezien. Dat is voor Dinxperlo (8000 inwoners) en Suderwick (2000 inwoners) echt een wereldprestatie!
DinXperience werd een innovatief grensoverschrijdend evenement; gelijktijdig op 26 plekken in Nederland én Duitsland, in de Nederlandse én de Duitse taal, via routes naar drie of vier optredens op speelplekken die alleen bij tickethouders bekend waren.
Amateurs en professionals lieten met muziek, dans, poëzie, toneel of zang zien hoeveel kracht er in de lokale samenleving zit.
Met DinXperience leggen we een internationale basis voor vervolgactiviteiten rond vriendschap, vrede en vrijheid in Nederland én Duitsland.

 

 

Regio Aalten
Locatie Aalten
Initiatiefnemer Lex Schellevis & Esther Nederlof; namens Stichting DinXperience
Website www.dinxperience.nl / www.dinxperience.de
Stadium lopend
Totale kosten € 170.000,-
Subsidie Leader € 35.000,-
Datum 2020