Duurzaam Samen de Toekomst in is een project van Geitenkaasboerderij Brömmels dat onder de peiler Achterhoek Food valt. De Brömmels is een kleine geitenkaasboerderij in Winterswijk Woold met 80 dieren waarvan de melk verwerkt wordt tot geitenkaas. Deze kaas wordt met name regionaal bij onder andere horeca en kaaswinkels afgezet. Daarnaast heeft De Brömmels een camping en doet aan kennisoverdracht naar de consument.

Het LEADER-project behelst de nieuwbouw van een schuur met daarin een doorstroompasteur. Het nieuwe gebouw wordt ‘de kaaskathedraal’ genoemd: door het gebint van het gebouw, dat nog ouderwetse pengatverbindingen kent, ziet het er authentiek uit aan de binnenkant. De buitenkant van het gebouw is extreem goed geïsoleerd en het heeft dus weinig energie nodig.

Door de nieuwbouw kan de geitenkaasboerderij groeien naar 150 geiten. Er is overcapaciteit voor het verwerken van melk, de pasteur kan 2.000 liter melk per dag verwerken. Het is de bedoeling om kleine landbouwbedrijven de kans te bieden om hier gebruik van te maken, zodat ze zelf geen machinerie hoeven aan te schaffen. De Brömmels kan de melk voor andere landbouwbedrijven verwerken, maar ze ook de mogelijkheid bieden om de ruimte en de pasteur te gebruiken. De doorstroompasteur is zeer energiezuinig (95 procent energiebesparing) en werkt op basis van warmtewisseling.

Lars Boers, geitenkaasboerderij De Brömmels: “Wij willen kleine landbouwers uit de omgeving vooruit helpen. Als snel na de nieuwbouw kwam een buffelboer die net over de grens gevestigd is, bij ons. Wij maken nu buffelkaas voor hem. Binnenkort komt de melk van een schapenboer er bij om te verwerken.” De consument wordt betrokken bij het proces van het kaasmaken. Er is een kijkruimte bij de tobbe waar de kaas in wordt gemaakt, daarnaast worden er workshops ‘zelf kaas maken’ georganiseerd om de kennis en de beleving van de kleinschalige landbouw te verbeteren.”

Op de foto’s ziet u de ‘kathedraal’ met het ouderwetse gebint in het plafond, de doorstroompasteur, de tobbe met op de achtergrond de kijkersruimte en het cadeau ter gelegenheid van de opening van de Duitse buffelboer. Lars: “Dit is als het ware een samenvatting van ons project gevangen in hun cadeau.”

Bij De Brömmels is een video van LEADER Achterhoek met foodcoördinator Maurits Steverink opgenomen. In deze video legt Maurits uit hoe Achterhoek Food, dat is opgericht vanuit de foodtak van LEADER Achterhoek, werkt. Aan het woord komt ook Lars Boers, daarnaast ziet u hoe de ‘aanslingerende werking’ van dit project werkt: de jonge schapenhouder Ewoud Verink maakt zijn kaas nu bij De Brömmels.

 

 

 

 

 

 

 

 

Regio Winterswijk
Locatie Winterswijk Woold
Initiatiefnemer Bert Kots en Lars Boers
Website https://www.brommels.nl/
Stadium afgerond
Totale kosten € 256.629,-
Subsidie Leader € 120.000,-
Datum 1-11-2019