Frank Bruinewoud (l.), manager Koetshuis Kasteel Slangenburg, en Nol Verhoeven (r.) voorzitter Heerlijckheid Slangenburg. Foto: Theo Kock.

De eigenaar en huurders van Kasteel Slangenburg willen het koetshuis van het kasteel aantrekkelijker/toegankelijker maken voor bezoekers en daardoor meer gasten en bezoekers genereren. Exploitatie is nodig om het kasteel in stand te houden: behoud door gebruik. In het koetshuis zijn een horecagelegenheid en een landgoedwinkel van 40 kleine lokale ondernemers gevestigd. Door het koetshuis te verbouwen tot één bezoekerscentrum verbetert de toegankelijkheid voor het publiek, kan het gebouw wél het hele jaar door open en vormt het voorplein van het kasteel één geheel. Dit project is goed voor de omzet van het kasteel, voor de economische situatie van het gebied Slangenburg en sluit aan op de plannen voor het toerisme en recreatie van de gemeente Doetinchem.

Door het koetshuis van Kasteel Slangenburg te verbouwen ontstaat een multifunctioneel bezoekerscentrum dat toegankelijk is voor iedereen, dus ook voor mindervaliden. Dit project heeft betrekking op het bezoekerscentrum op het voorplein, waar een horecagedeelte voor koffie/lunch in zit, een landgoedwinkel van lokale ondernemers en enkele lege ruimtes. De functies van het koetshuis van Kasteel Slangenburg, horeca en landgoedwinkel gaan in elkaar overvloeien: ze vormen samen het bezoekerscentrum. Voor de bezoeker wordt het één ruimte, zo kun je straks ook een kopje koffie drinken in de landwinkel. Alle drie de functies trekken bezoek, wat een versterkende werking op elkaar heeft. Bezoek kan door het hele gebouw wandelen en kan de boomgaard in lopen.

De LEADER aanvraag is bestemd voor plafond/isolatie in de winkel zodat de winkel het hele jaar door open kan, een doorgang in een achtermuur naar de boomgaard zodat daar kleinschalige evenementen (denk aan huwelijken, lezingen, arrangementen) georganiseerd kunnen worden. Er komt ook een nieuw toiletblok, inclusief een mindervalidentoilet. Een ruimte wordt geschikt gemaakt voor het later te realiseren VVV/inspiratiepunt dat verwijst naar kastelen/landgoederen in de Achterhoek en een zolderruimte wordt aangepast voor wisselende exposities. Daarnaast wordt keukenapparatuur aangeschaft, de keuken is het ‘hart’ van het bezoekerscentrum.
Dankzij deze aanpassingen kan het koetshuis meer bezoekers ontvangen en kan het koetshuis het hele jaar open, en dus meer omzet genereren. Met de juiste keukenapparatuur kan er een ruimer aanbod op de kaart komen én is er voldoende capaciteit voor de kleine evenementen die we willen organiseren.

Landgoedwinkel lokale ondernemers
De landgoedwinkel, die de functie van cadeauwinkel heeft, wordt gerund door vrijwilligers. Op dit moment kan de landgoedwinkel alleen in de zomer open omdat het er niet verwarmd en geïsoleerd is. De vrijwilligers verkopen de producten van Heerlijckheid Slangenburg, een vereniging van 40 Slangenburgse ondernemers. Als de winkel het hele jaar door open kan doordat de isolatie/plafond en de inrichting ook een upgrade heeft gehad, zullen er meer bezoekers in de winkel komen. Dit geeft ook meer loop naar de eigen ondernemingen van de ondernemers. Het is de bedoeling om de openingstijden van het bezoekerscentrum fors te verruimen en zo de toegankelijkheid en de omzet te verhogen.

Achtergrond: overkoepelend plan kasteel Slangenburg
De realisatie van het bezoekerscentrum is één onderdeel uit een overkoepelend plan voor Kasteel Slangenburg waarin eigenaar, Stichting Monumentenbezit (SMB) en huurder, Stichting Gastenhuis Kasteel Slangenburg (SGKS) samenwerken. Het doel is structureel meer bezoekers te trekken, over het hele jaar verdeeld.

 

 

Regio Doetinchem
Locatie Slangenburg
Initiatiefnemer Stichting Gastenhuis Kasteel Slangenburg
Website https://www.kasteelslangenburg.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 263.558,-
Subsidie Leader € 120.000
Datum 2021