De Dorpsakker in Winterswijk is meer dan een tuin. Het is een biologische groenten- en fruitkwekerij met een kas, een winkel en in de boerderij een restaurant met een bakkerij. Op een fraaie locatie aan de rand van Winterswijk biedt de Stadstuin een ontwikkelingsplek voor mensen die aan de zijlijn staan of die gewoon hun talenten willen ontdekken.

Het project ‘Dorpsakker, kas in de Stadstuin Park Achterhoek’ bestaat uit een biologische groenten- en fruitkwekerij van 0,67 hectare met een kas en winkel en in de boerderij een restaurant met een bakkerij. Dit initiatief is een van de pijlers onder de gebiedsontwikkeling van Park Achterhoek. Op een schitterende locatie aan de rand van Winterswijk biedt de Stadstuin een ontwikkelingsplek voor mensen die aan de zijlijn staan of die gewoon hun talenten willen ontdekken. De Stadstuin wordt een tuin waar zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en sociale vaardigheden van deelnemers groeien onder deskundige begeleiding. Motivatie wordt aangewakkerd, omdat de bestemming van de groentes recht in het blikveld van de deelnemer ligt. De stadstuin is tevens een groen rust- en recreatieoord voor Winterswijkers, Achterhoekers en toeristen.

Zonder drempels
De Stadstuin is een groene locatie, dichtbij en drempelloos voor de brede groep mensen waar het om gaat. Er worden veel verschillende werksoorten geboden, ieder op haar of zijn niveau. Het streven is een grote diversiteit in mensen, activiteiten en omgevingen. Binnen de tuin zijn sociale participatie, ecologie, gastronomie en economie onlosmakelijk met elkaar verbonden. De kas, met koffie- en lunchcorner en winkel is de centrale ontmoetingsplek van de stadstuin. Het hele jaar rond vinden hier binnen- en buitenactiviteiten plaats. De initiatiefnemers van dit project streven naar een gezonde regio zonder afval en zonder uitval, daarom zijn circulariteit en biodiversiteit belangrijke thema’s. De Kas van de Stadstuin is een leegstaande kas die wordt verplaatst naar de Stadstuin en op natuurinclusieve wijze opnieuw opgebouwd.

Activiteiten
De medewerkers van de Stadstuin gaan groenten en fruit kweken en verzorgen, hagen en wallen onderhouden, klussen en timmeren, thee en koffie zetten, gerechten maken van groenten en fruit uit de tuin, brood bakken en ze nemen de verkoop van producten in de winkel op zich. In de Stadstuin is niet alleen plek voor mensen met een kwetsbare achtergrond, ook kunnen vrijwilligers zich er ontplooien.

 

 

 

Regio Winterswijk
Locatie Winterswijk
Initiatiefnemer Bijzonder Gewoon BV
Website dorpsakker.nl
Stadium lopend
Totale kosten € 220.416,-
Subsidie Leader € 110.000,-
Datum 2021