In 2018 krijgt het Senioren Ontmoetingspunt Doetinchem LEADER-subsidie toegekend voor de aanschaf van twee elektrische wagens. Zo ontstaat Contact Op Wielen, een project om kwetsbare ouderen mobiel en zelfstandig te houden. De elektrische wagens kunnen de stoep op rijden en mogen het centrum van Doetinchem in. Voor mensen die slecht ter been zijn is dit een uitkomst: dankzij Contact op Wielen worden ze letterlijk voor de deur opgehaald en weer afgezet. Fons Welsink, bestuurslid van het Senioren Ontmoetingspunt Doetinchem, praat ons bij over hoe het anno 2022 gaat met dit project.

Het idee voor Contact op Wielen ontstaat binnen het bestuur van het Senioren Ontmoetingspunt Doetinchem. Bestuurslid Fons Welsing legt uit. “Het Ontmoetingspunt is gevestigd in ‘t Brewinc, waar ook de bibliotheek en Tesoro zitten. We merkten dat het voor ouderen lastig is om ‘t Brewinc te bereiken. Zo is het initiatief ontstaan om de mensen thuis op te halen. Met de LEADER subsidie konden we twee elektrische wagens van het merk Frisian Motors kopen, die in Doetinchem en Wehl rijden. De Contact Op Wielen-buurtmobiel is bedoeld voor korte ritten in de directe omgeving voor minder mobiele inwoners van Doetinchem, Wehl, Gaanderen, Etten en Terborg. Op deze manier blijven ze mobiel, worden ze uit hun isolement gehaald en blijven ze bij de samenleving betrokken. Wij zijn er voor de ouderen die geen gebruik kunnen maken van het regulier vervoersaanbod zoals de trein, bus of ZooV.”

Het initiatief loopt als een speer. “Het meest maken we ritjes naar het ziekenhuis, de fysiotherapeut dokter en/of tandarts. Regelmatig brengen we iemand naar een zorginstelling waar zijn of haar partner verblijft. Maar we brengen ook mensen naar de markt. Ze fleuren helemaal op als ze even onder de mensen zijn.” Wie een ritje wil aanvragen doet er goed aan om dit tijdig te doen, om niet te hoeven wachten. De Frisian-wagentjes rijden zo’n 13.000 km in een jaar. “In Doetinchem hadden we een extra auto nodig, die we met subsidie van de Gemeente Doetinchem konden aanschaffen. Albert Heijn subsidieerde een auto voor ons als we twee middagen in de week ouderen naar de tijdelijke locatie aan het Zaagmolenpad konden brengen. Hierdoor konden een auto aanschaffen voor Gaanderen. We vonden een ouder model van de elektrische Citroën Berlingo met een kilometerstand van maar 27 kilometer. Voor ons perfect. Deze had een storing in de kabelboom, maar die is er uitgehaald. We kregen de auto voor de helft van de prijs.” In totaal helpen zo’n 50 vrijwilligers met het vervoer bij Contact op Wielen. Nieuwe vrijwilligers en telefonistes/planners zijn altijd welkom.

Regio Doetinchem
Locatie Doetinchem
Initiatiefnemer Seniorenontmoetingspunt Doetinchem
Website contactopwielen.nl
Stadium afgerond
Totale kosten € 275.695.-
Subsidie Leader € 79.550,-
Datum 2018