Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Dit is vaak de wens van ouderen zelf. Echter, thuiswonende ouderen vragen meer zorg in eigen huis en lopen een groter risico om slachtoffer te worden van inbraak en brand. In het buitengebied van Winterswijk zijn positieve ervaringen opgedaan in een pilot waarbij familie, buren en mantelzorgers worden gealarmeerd door ‘slimme sensoren’ in geval van een calamiteit. Een prachtig voorbeeld van nieuw naoberschap! Deze werkwijze wordt uitgerold bij 875 huishoudens.

In zeven gemeenten in de Achterhoek krijgen ouderen de mogelijkheid om langer zelfstandig en veilig thuis te kunnen wonen. De gemeenten volgen hierbij het voorbeeld op van een succesvolle proef die in Winterswijk is uitgevoerd. Tijdens deze proef werden 40 woningen van alleenstaande ouderen in het buitengebied voorzien van slimme sensoren die gekoppeld zijn aan de alarmering van een sociaal netwerk van buren, familie en/of mantelzorgers.

Convenant
De resultaten van deze proef waren zo positief dat begin 2019 bij 875 huishoudens in de Achterhoek slimme sensoren als rookmelders, inbraakalarm en een paniekknop werden aangebracht. De afspraken voor deze uitrol zijn vastgelegd in een convenant. Samen met zeven gemeenten in de Achterhoek heeft Vereniging DKK een LEADER-subsidie aangevraagd. Cofinanciers zijn naast de kapitalisering van vrijwilligersuren, bijdragen van Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland, Rabobank Noord-Oost Achterhoek, fonds RCOAK, Gerrit Heezen Fonds van Kruiswerk Achterhoek en Liemers en sponsoring van AVDD.

De deelnemende partners zijn
Gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk.
Consortium Leefsamen / Vereniging DKK
Innovatiehub
Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
Kruiswerk Achterhoek en Liemers

Dit project heeft al meerdere prijzen gewonnen. Lees er hier en hier meer over.

Regio Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk
Locatie Achterhoek
Initiatiefnemer Consortium Leefsamen / DKK Innovatiehub Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland Kruiswerk Achterhoek en Liemers
Website https://dkkgelderland.nl/projecten/leefsamen
Stadium lopend
Totale kosten € 293.224,-
Subsidie Leader € 120.000,-
Datum 2019