Miva Las Vegas is een project van NRPU, wat staat voor No Restrictions Party Unlimited. Het team van NRPU zet zich in voor onbeperkte toegankelijkheid van evenementen voor mindervaliden. Om evenementen zoals festivals onbeperkt mee kunnen maken, dienen voor mindervaliden op de camping of op het festival zelf alle voorzieningen en verzorging aanwezig te zijn die een aangenaam verblijf mogelijk maken. Hiervoor is project Miva Las Vegas opgezet.

Muziekevenementen zijn over het algemeen slecht toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Er zijn geen mogelijkheden voor mindervaliden om te overnachten, waardoor velen de ultieme festivalbeleving missen. Ook ontbreken vaak extra toiletvoorzieningen die toegankelijk zijn voor rolstoelers en podia waar je met een rolstoel op kunt om alles te kunnen zien wat er op het podium gebeurt.

Miva las Vegas ging van start met een succesvolle pilot op de Zwarte Cross van 2019, waar NRPU in samenwerking met de Feestfabriek, de organisatoren van de Zwarte Cross, de mogelijkheden voor mindervaliden creëerden om het hele weekend aan het grote evenement deel te kunnen nemen. Bij aankomst werden de deelnemers aan de pilot door het team van NRPU ontvangen bij de hoofdingang van het festival en naar het Miva-hotel gebracht. Ter plekke stonden verpleegkundigen klaar om iedereen naar zijn of haar slaapkamer of zorgunit te brengen, en deze in te ruimen voor een verblijf van een aantal dagen. Vandaar uit konden de mensen naar het festival, met partner of mantelzorger, of indien nodig met begeleiding van een van de 30 aanwezige zorgverleners en verpleegkundigen. De pilot mocht zich verheugen op veel aandacht van de media.

Met dit Leader project wil NRPU de succesvolle introductie van het Miva hotel op de Zwarte Cross uitrollen naar de rest van de Achterhoek en in de toekomst landelijk gaan uitbreiden naar bijvoorbeeld Pinkpop, Lowlands, races in de Formule 1 en andere grote festivals. Ook sportevenementen moeten mogelijk zijn.

Het doel van Miva las Vegas:

1. Achterhoek op de kaart zetten met toegankelijke evenementen voor mindervaliden.
2. Mindervaliden hotel opzetten, voorzien van zorgunits voor uitgebreide behandeling, aangepaste toiletvoorzieningen en badkamers.

NRPU schaft van de LEADER subsidie (eenmalig) zorgunits en douche/toiletunits aan, die een vliegende start geven aan de doorontwikkeling van het project Miva Las Vegas.

Regio Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk
Locatie Achterhoek
Initiatiefnemer NRPU = No Restrictions Party Unlimited
Website https://nrpu.nl//
Stadium lopend
Totale kosten € 259.000,-
Subsidie Leader € 120.000,-
Datum 2020