Chefkok Nel Schellekens uit Winterswijk startte in 2018 een gezamenlijk project met de vereniging Natuurmonumenten. Natuurmonumenten bezat een monumentale boerderij in het buitengebied van Winterswijk en Nel Schellekens zocht een nieuwe lokatie. De boerderij, Het Keunenhuis genaamd. is inmiddels omgetoverd tot een culinair proeflokaal voor Nel en haar ‘no waste’-kooktechnieken.

Het Keunenhuis is een Rijksmonument in het Winterswijkse buurtschap Woold. De meer dan honderd jaar oude boerderij (gebouwd in 1908) en het omringende landgoed zijn sinds 2013 in eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Natuurmonumenten zocht een ondernemer die een nieuwe bestemming aan het Keunenhuis kon geven. Nel Schellekens had haar restaurant De Gulle Waard in Winterswijk verkocht en was op zoek naar een nieuwe locatie waar ze een ‘culinaire proeftuin’ kon beginnen. Toen ze bij Het Keunenhuis een kijkje nam was de beslissing snel genomen: dit is de locatie waar ze naar op zoek was. “Het was alsof Het Keunenhuis op me heeft staan wachten,” legt Nel uit.

Proeftuin
De verbouwing van het Keunenhuis naar Culinaire Proeftuin verliep wat stroef. De oude boerderij leek in eerste instantie niet veel op te hebben met moderne dingen als ‘elektriciteit’, maar de aanhouder wint. Eind 2019 is de verbouwing klaar en is Het Keunenhuis tot een culinaire proeftuin verworden. Nel Schellekens kan aan de slag. Ze experimenteert en creeërt, spijkert koks en consumenten bij, verzorgt workshops, leert scholieren om lekkere dingen te maken van producten die over de datum zijn (dat noemt ze ‘gered voedsel’) en ontvangt gasten aan haar proeverijtafel. Bovenal kookt ze datgene wat ze direct bij de lokale boer/voedselproducent haalt. Ze gooit niks weg en kookt ‘van kop tot kont’ en ‘mannenvlees’; in de weilanden om haar huis lopen mannelijke dieren. Ze heeft een keuken, een spoelkeuken, een ruimte voor workshops en een restaurantgedeelte waar ook haar ‘kookaltaar’ staat, waarachter zij de gasten vertelt over haar missie en over het eten dat zij voor ze gekookt heeft. Er is ook een B&B in het Keunenhuis, met authentiek meubilair. Meerdere ruimtes zijn authentiek gebleven, zoals de bedstee.

Voorbeeldkok
Maar dan is het 2020 en gooit corona roet in het eten van de horecaonderneemster. Nel en haar man Henk zien zich genoodzaakt om de zaak maandenlang te sluiten. Ze lossen dit op door bezorgmaaltijden te leveren. Vanaf het moment dat de coronamaatregelen zijn opgeheven staat Nel weer met hart en ziel te koken. Alle activiteiten zijn opgestart. Ze weet ondertussen met haar missie als geen ander de pers te bereiken. Zo verzorgt ze op regelmatige basis recepten bij Omroep Gelderland, krijgt een fantastische recensie in De Volkskrant van culinair recensent Hiske Verspille en werkt mee aan diverse evenementen en acties. Zo kookt ze op festivals en evenementen, zoals Manana Manana. Voor proeverijen kun je nog steeds bij haar terecht. De website Foodlog voorspelt dat de voedseltrends voor 2023 zijn: ‘beter, minder en dichterbij’, en noemt Nel als een van de voorbeeldkoks. Met haar wijze van koken en ideeën over voedselproductie en – bereiding past Nel Schellekens uitstekend bij de doelstellingen van Achterhoek Food, de voedseltak van LEADER Achterhoek.

Regio Winterswijk
Locatie Winterswijk
Initiatiefnemer Nel Schellekens/Vereniging natuurmonumenten
Website keunenhuis.nl
Stadium afgerond
Totale kosten € 240.000
Subsidie Leader € 120.000
Datum 2018