Chefkok Nel Schellekens uit Winterswijk startte een gezamenlijk project met de stichting Natuurmonumenten. De monumentale boerderij Het Keunenhuis is opgeknapt zodat het behouden blijft en dienst kan doen als culinair proeflokaal voor Nel en haar ‘no waste’-kooktechnieken.

Het Keunenhuis is een Rijksmonument in het Winterswijkse buurtschap Woold. De meer dan honderd jaar oude boerderij (gebouwd in 1908) is eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten, die het Keunenhuis en het omringende landgoed in 2013 kocht. Natuurmonumenten ging daarna op zoek naar een ondernemer die wilde helpen om het Keunenhuis een nieuwe invulling te geven. Dat werd Nel Schellekens. “Het was alsof Het Keunenhuis op me heeft staan wachten,” legt Nel uit.

Proeftuin
Het Keunenhuis is nu een culinaire proeftuin. Nel Schellekens experimenteert en creeërt, spijkert koks en consumenten bij, verzorgt workshops, leert scholieren om lekkere dingen te maken van producten die over de datum zijn (dat noemt ze ‘gered voedsel’) en ontvangt gasten aan haar proeverijtafel. Bovenal kookt ze datgene wat ze direct bij de lokale boer haalt. Ze gooit niks weg. In de weilanden om haar huis lopen mannelijke dieren.

Regio Winterswijk
Locatie Winterswijk
Initiatiefnemer Nel Schellekens/Vereniging natuurmonumenten
Website keunenhuis.nl
Stadium afgerond
Totale kosten € 240.000
Subsidie Leader € 120.000
Datum 2018