Rinske Massop (l), Sander Esselink (r) en Leo Scharenborg met zijn kleinkinderen, doen zich te goed aan de koek van Twan Stroet (met pet), ten bate van het park. Foto: Henri Walterbos

Het project omvat de ontwikkeling van een viergeneratiepark met daarin speel en beweegtoestellen, een dierenweide en activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden. Het park is gericht op sociale en sportieve contacten, gezondheid, en plezier voor alle leeftijden van 0-100 jaar. Het doel is om met dit viergeneratiepark, inwoners, maar ook voor gasten/bezoekers van buiten het dorp of de regio op gezonde en uitdagende wijze met elkaar te verbinden.

Het park, een multifunctionele buitenruimte van 10.000 m2, is opgezet voor alle leeftijden, inclusief mensen met een beperking. Het is bestemd voor spelen, bewegen, ontmoeten en beleving. De nadruk ligt op spelen en ontwikkelen van het kind, op sporten en bewegen van jong tot oud en op sociaal contact tussen alle leeftijden. Maar ook om een actief bedrijfsleven te prikkelen (o.a. horeca en middenstand) om activiteiten te ontplooien met een economische achtergrond, waar ruimte voor wordt geboden in het park. De ligging van het park aan de fietsknooppuntensysteem en het wandelnetwerk Achterhoek gaat een bijdrage leveren aan het imago van de regio. Een mooie parel toegevoegd aan het toeristische snoer in de Achterhoek.

In het viergeneratiepark staan speeltoestellen voor kinderen van 1-12 jaar, maar ook beweegtoestellen voor ouderen. Er is een interactief toestel dat door oud en jong gebruikt kan worden en er staan objecten voor fitness, bootcamp of fysiotherapie voor alle leeftijden. De pannakooi is geschikt gemaakt voor kleine evenementen. Naast de hertenweide kwam een dierenweide met ‘aaibare’ dieren. Er is een wadi aangebracht om water op te vangen bij hevige regenval, die tevens als strand fungeert om een zandkasteel te bouwen. Dit alles met een activiteitenprogramma.

Het viergeneratiepark is een breed gedragen initiatief in de gemeenschap. Vrijwilligers zorgen voor het beheer en onderhoud. Dit is een uniek project dat bottom-up in de Beltrumse gemeenschap tot stand is gekomen, met lijntjes naar gemeente, parochie, bedrijfsleven en Achterhoek Toerisme. Een mooie vorm van sociaal – coöperatief ondernemerschap anno 2020, dat in het dorp en de regio bijdraagt aan vitaliteit en sociale cohesie.

Foto’s: Henri Walterbos

Regio Berkelland
Locatie Beltrum
Initiatiefnemer Stichting Speel en Beweeg Park De Stroet, Beltrum
Website parkdestroet.nl
Stadium afgerond
Totale kosten € 247.516
Subsidie Leader € 120.000,-
Datum 2021