Ondernemend talent komt vaak al vroeg bovendrijven. Voor dit talent is er iets nieuws in de Achterhoek: Ondernemende Helden Academie, een start-up community voor ondernemende Achterhoekse jongeren tussen 16 en 26 jaar. Dankzij LEADER Achterhoek is deelname aan het programma gratis.

Klik op de afbeelding voor de video over Ondernemende Helden.

Jongeren die deelnemen aan de Ondernemende Helden Academie worden in een jaar tijd gecoacht tot de nieuwe generatie ondernemers van de Achterhoek. Ondernemende Helden is een online academie met videolessen, medehelden en coaching door experts. Ook is er de gelegenheid voor de jongeren en hun coaches elkaar op live evenementen te ontmoeten. Deelnemers aan de Ondernemende Helden Academie krijgen de kans om online en in de praktijk alle disciplines van het ondernemen te leren.

Jaarprogramma
Ondernemende Helden Academie biedt een jaarprogramma ter waarde van € 1.500,- per deelnemer, dat dankzij de steun van o.a. LEADER Achterhoek gratis aangeboden wordt. Deelname kost de talenten zo’n vier uur per week. Dit jaar kunnen 60 jongeren tussen 16 en 26 jaar zich inschrijven. Wie door de selectieprocedure komt, kan direct beginnen met het programma. Projectleider Karin Overbeek: “Alle talenten kunnen zich inschrijven, of je op het VMBO zit, tienermoeder bent, een Wajong uitkering krijgt of VWO doet: het is voor iedereen, we kijken naar ondernemerstalent en motivatie. Ook wie al een bedrijf heeft kan meedoen.” De deelnemers hebben aan het eind van het jaar een bedrijf opgezet of hun bedrijf verder uitgebouwd. Voorwaarde voor deelname is dat de Ondernemende Helden afkomstig zijn uit de gemeenten, Berkelland, Oude IJsselstreek, Aalten, Oost Gelre, Bronckhorst, Winterswijk of het buitengebied van Doetinchem.

Day for Change
Ondernemende Helden Academie is een initiatief van Karin Overbeek en Stichting Day for Change. Day for Change biedt scholen in het primair- en voortgezet onderwijs een educatief project over wereldburgerschap en ondernemen. Karin: “Ik liep al langer rond met het idee om een project te ontwikkelen om jong ondernemerschap voor de Achterhoek te behouden met een online Academie naar Amerikaans model. Het bestuur en de directie van Day for Change, waar ik sinds 2017 werkzaam ben, heeft mij in deze plannen gesteund. Ik zie dat jongeren het ondernemen snel in de vingers krijgen. Als je deelneemt aan de Academie word je aan alle kanten geholpen met je onderneming. Denk aan het uitwerken van het businessmodel, de inschrijving bij Kamer van Koophandel en het opzetten van de administratie.”

LEADER Achterhoek
LEADER ondersteunt de Ondernemende Helden Academie in de uitvoering van een driejarige pilot in de Achterhoek met een bedrag van € 120.000, omdat dankzij dit project (potentiële) jonge ondernemers de kans krijgen een toekomst op te bouwen in de Achterhoek. LEADER Achterhoek heeft subsidie beschikbaar om lokale initiatieven en goede ideeën in de zeven deelnemende gemeenten financieel te ondersteunen, met als doel de leefbaarheid op het platteland te verbeteren en krimp tegen te gaan. Naast LEADER Achterhoek krijgt Ondernemende Helden ook steun van Stichting GAK Instituut, stichting Pak An en van het Jongerencentrum Doetinchem. Karin: “Het fijne van de steun van LEADER is dat het deuren opent. Na de pitch voor de LAG, de adviesgroep van LEADER, kreeg ik een positief advies en kon daarmee niet alleen bij andere fondsen, maar ook bij (maatschappelijke) organisaties aankloppen.”

Meer informatie:
Ondernemende Helden Academie
www.dayforchange.nl/ondernemendehelden

Contactpersonen:
Ondernemende Helden Academie – Karin Overbeek: tel. 06-15562612
LEADER Achterhoek – Jolanda Kemna : tel. 06-13443166

Regio Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Winterswijk
Locatie Achterhoek
Initiatiefnemer Stichting Day for a Change
Website https://ondernemendehelden.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 286.504,-
Subsidie Leader € 120.000,-
Datum 2018