Smash Neede wil het sportaanbod verbreden. Naast tennis wil zij padel en rolstoeltennis aanbieden, niet alleen voor leden maar ook voor andere recreanten. Voor dit doel zullen twee kunstgrasbanen omgebouwd worden. Ook wordt het clubhuis rolstoelvriendelijk gemaakt, wat de integratie tussen mensen met en zonder fysieke beperking bevordert.

Tennisvereniging Smash Neede heeft te kampen met een dalend ledenaantal. Aangezien de gemiddelde leeftijd boven het landelijk gemiddelde ligt, is er een plan is gemaakt om meer (jonge) mensen actief aan het sporten te krijgen én leden langer aan het sporten te houden. Om te beginnen werd baanhuur en tijdelijk lidmaatschap mogelijk gemaakt voor jongvolwassenen die zich niet voor lange tijd willen binden en voor vakantiegangers die verblijven in Neede en omgeving.

In het verlengde van de tennissport is een pilot voor padel en rolstoeltennis gehouden op de twee meest versleten kunstgrasbanen. De mogelijkheden voor het spelen van rolstoeltennis zijn in Noord Oost-Achterhoek beperkt. Smash Neede is de enige aanbieder in dit gebied. Rolstoeltennis wordt ‘s zomers buiten gespeeld en ‘s winters binnen en vraagt om meer professionele begeleiding dan regulier tennis. Daarom is Smash Neede een samenwerking gestart met sportschool Totaal in Tennis, voor het leveren van docenten met een applicatie voor rolstoeltennis. Voor de integratie van de rolstoeltennissers binnen de vereniging moet de toegankelijkheid van het clubhuis verbeterd worden, en het toiletblok aangepast. Daarnaast bleek een berghok voor sportrolstoelen noodzakelijk. Momenteel zijn 4 personen buiten en 12 personen binnen actief met rolstoeltennis in Neede. Met een betere buitenbaan (harde ondergrond), zullen alle 12 personen ‘s zomers buiten actief worden en valt verdere groei van de vereniging te verwachten.

Voor de pilot is de padelkooi op een zichtlocatie van sportpark ’t Haantje neergezet. Dit vergroot de aantrekkelijkheid van het sportpark in totaliteit. Padelsport mag zich verheugen op belangstelling van zowel oudere leden voor wie tennis te belastend is geworden, als van jongvolwassenen die graag willen starten met deze sport. Om toernooien en competitie te kunnen spelen is verdubbeling van de capaciteit een noodzaak. Inmiddels spelen meer dan 50 personen padel, waarvan een deel ook competitie en toernooien. Vanwege bondsvoorschriften moeten de padelkooien op een harde ondergrond komen. Bij deze laagdrempelige sport bleek de mogelijkheid tot baanhuur of tijdelijk lidmaatschap ook belangrijk.

Dankzij ons project kunnen mensen met een fysieke beperking in NO Achterhoek rolstoeltennis en padel spelen en integreren met niet-gehandicapten. Doordat padel populair is bij zowel jongvolwassenen als ouderen, verbetert de vitaliteit van Sportpark ’t Haantje. Met de nieuwe banen en verbeterde toegankelijkheid ervan door baanhuur en tijdelijke lidmaatschappen, kan de actieve vakantieganger ook lekker komen sporten in Neede.

 

Regio Berkelland
Locatie Neede
Initiatiefnemer Vereniging Smash Neede
Website https://www.smashneede.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 167.4854,-
Subsidie Leader € 60.919,-
Datum 2021