Vincentiusvereniging Groenlo is op de oude locatie uit haar jasje gegroeid, waardoor niet optimaal kan worden ingespeeld op de behoeften van de doelgroep. Om deze reden verhuist Vincentiusvereniging Groenlo samen met diverse maatschappelijke partners naar het ‘Vincentiushuis Van en Voor Mensen’. Het pand aan de Ruurloseweg 13B wordt getransformeerd tot een multifunctionele gemeenschapsvoorziening met een uitgebreid activiteitenaanbod voor een bredere doelgroep.

Vincentiusvereniging zet zich sinds 1853 in voor minderbedeelden in Gemeente Oost Gelre en Berkelland. Zij versterken de sociale cohesie en de vitaliteit op sociaal en economisch gebied. Vincentiusvereniging is de laatste jaren uit haar jasje gegroeid. Door ruimtegebrek worden veel activiteiten van Vincentiusvereniging en haar partners niet of elders uitgevoerd. Hierdoor kunnen ze niet optimaal inspelen op de behoefte vanuit de samenleving. Daarom willen zij het pand aan de Ruurloseweg 13B te Groenlo aanschaffen en transformeren tot gemeenschapsvoorziening. Het pand, voorheen een showroom en garage, zal verbouwd en ingericht worden, zodat het geschikt wordt gemaakt voor de nieuwe functies. Het nieuwe Vincentiushuis wordt een toekomstbestendig, multifunctioneel en energieneutraal gebouw dat toegankelijk is voor een brede doelgroep, inclusief ouderen en mensen met een fysieke beperking.

Het Vincentiushuis zal geschikt zijn voor:

• De kringloopwinkel (gerund door vrijwilligers)
• Activiteiten en gezelschap voor mensen die wat moeite hebben om mee te doen in de maatschappij , kooklessen met ingrediënten voedselpakketten, Reparatiedienst Vincentiuswinkel, dagbestedingsactiviteiten, preventieactiviteiten schuldproblematiek gericht, et cetera.
• Vestiging van samenwerkende lokale maatschappelijke organisaties

De doelgroep van Vincentiusvereniging Groenlo en het nieuwe Vincentiushuis zijn de inwoners van Groenlo en Beltrum en de rest van Gemeente Oost-Gelre, waaronder zwakkeren en minderbedeelden uit de samenleving. Jongeren en mensen van middelbare leeftijd hebben veelal te maken met financiële/sociaaleconomische problemen, terwijl de ouderen die ons bezoeken vaak eenzaam zijn. Samenwerkingspartner Schuldhulp op Maat (SOM) heeft gemeenten Oost-Gelre en Berkelland als werkgebied. Incidenteel ontvangen zij daardoor ook hulpvragen van mensen uit Berkelland. De Vincentiuswinkel is toegankelijk voor iedereen.
Zowel tijdens de verbouwings- en inrichtingsfase als tijdens de exploitatiefase werken zij samen met een groot aantal vrijwilligers, waaronder een groot aantal buurtbewoners. Het is dus echt een Vincentiushuis Van én Voor Mensen.

Dit was de tekening

En zo is het geworden!

Regio Oost Gelre
Locatie Groenlo
Initiatiefnemer Vincentiusvereniging Groenlo
Website Vincentiusgroenlo.nl
Stadium lopend
Totale kosten € 928.000,-
Subsidie Leader € 120.000
Datum 2021