Voor de ‘Zuivelexperience’ op Suzie’s Farm worden nieuwe, duurzaam geproduceerde zuivelproducten ontwikkeld. De Achterhoekse consument kan het productieproces ter plaatse volgen en mag zelf zuivelproducten maken. Dit project levert een betere verbinding op tussen boer en duurzaam, lokaal geproduceerd voedsel.

In de Achterhoek kennen velen Melkveebedrijf Ruesink in Aalten. Doordat het traditionele ‘boeren’ minder toekomstbestendig wordt, wil de initiatiefnemer van dit project een nieuw businessmodel opzetten: overgang naar duurzame bedrijfsvoering, richten op lokale voedselketen en binding met de consument door educatie en kennisuitwisseling.

Sinds april 2019 is de melk van Suzies Farm, als een van de zes gecertificeerde bedrijven, te koop als gecertificeerde Beter Leven 1 ster melk. Naast deze afzet wil de initiatiefnemer een eigen echt Achterhoekse zuivellijn opzetten. De zuivelproducten worden verkocht in een eigen boerderijwinkel en bij de landwinkels van collegaboeren. De room wordt geleverd aan Steenoven IJs, voor de productie van heerlijk Achterhoeks ijs.

De LEADER bijdrage is aangevraagd voor de ‘Achterhoekse zuivelbeleving’. Op de locaties voormalig ’t Schepersveld’ en ‘t Westendorp wil Suzy’s Farm consumenten een beleving bieden op het gebied van nieuwe Achterhoekse zuivel. De weg die melk aflegt, van gras tot glas, wordt inzichtelijk gemaakt. Zo is op leuke en transparante wijze te zien waar zuivel vandaan komt. In de nieuwe zuivel-experience ruimte kunnen bezoekers – volwassenen en kinderen – zelf zuivelproducten zoals boter, verse kaas en roomijs maken. Ook worden er workshops, proeverijen, productontwikkelingen en gastcolleges gegeven. In de productie- en verwerkingslocatie zijn de processen transparant en toegankelijk te volgen voor de bezoekers. Een bezoek aan de stal is uiteraard ook mogelijk. Via een weiwandelpad kunnen bezoekers diverse kruidenrijke weilanden zien, maar ook het nut ontdekken van biodiversiteit, kringlooplandbouw en bodemvruchtbaarheid. De wandeling leidt langs informatieborden staan en ook voelkisten. Er is informatie te vinden over diverse welzijnseisen, keurmerken en koesignalen. In de melkput mag de bezoekers zelf het melkstel aansluiten. Voor de educatie zal worden samengewerkt met het Graafschap College en het Zone College.

Regio Aalten
Locatie Aalten
Initiatiefnemer Suzie’s Farm B.V
Website https://www.suziesfarm.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 118.080,-
Subsidie Leader € 65.000,-
Datum 2021