De afgelopen jaren is de ‘Slag om Grolle’ – een tweejaarlijks re-enactment voorstelling over het Beleg van Grolle in 1627 – uitgegroeid tot een event met 30.000 bezoekers. Stichting Stadsmuseum Groenlo en Stichting Oude Calixtus gaan iets met die publieke belangstelling doen en zetten een eigentijds en belevingsvol museum op over de Tachtigjarige Oorlog in de Achterhoek onder de naam: Museum 1627.

Om een breed publiek te kunnen trekken is een modern concept noodzakelijk waarin het verhaal van Grolle tijdens de Tachtigjarige Oorlog op een belevingsvolle manier wordt verteld. In plaats van een statische museumopstelling van collectieobjecten, wil stichting de objecten laten ‘spreken’ door deze anders te presenteren en het publiek een andere ervaring mee te geven. Daarvoor is een presentatieplan ontwikkeld waarin de bezoeker zelf op zoek gaat naar het verhaal achter de tentoongestelde voorwerpen en historische plekken (‘hotspots’) in de omgeving. Dit maakt het museumbezoek avontuurlijker, interactiever en tot een volwaardige dagtrip. Met behulp van animaties, games, digitale projecties en ‘fluisterbuizen’ in de omgeving, maken bezoekers op een interactieve manier kennis met de gebeurtenissen die zich in Groenlo en andere delen van de Achterhoek tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben afgespeeld. Bovendien worden die historische gebeurtenissen in een actuele context geplaatst, zoals de huidige vluchtelingenstromen, toenemende polarisatie, hang naar identiteit, vrijheid en onafhankelijkheid.

Maatschappelijk draagvlak
Het plan voor Museum 1627 leeft onder de Grolse bevolking! Tientallen vrijwilligers van culturele verenigingen en maatschappelijke instellingen hebben zich aangemeld om bij de verdere uitwerking te helpen. Ook gemeente Oost Gelre is enthousiast over het plan en steunt de stichting bij de realisatie ervan. De stichting wil dat Museum 1627 ook een warme ontmoetingsplek wordt waar je gemakkelijk binnenloopt. Een plek die mensen met elkaar verbindt, waar oude verhalen worden verteld en nieuwe ontstaan.

Toerisme en Euregio
De komst van Museum 1627 zet ook de Achterhoek in regionaal opzicht op de kaart. Dankzij de komst van musea zoals Museum MORE, Kasteel Ruurlo, Musea Zutphen en Museum Villa Mondriaan is er sprake van een ware ‘inhaalslag’ onder museumbezoekers. Op die ontwikkeling bouwt Museum 1627 voort. De stichting wil de samenwerking aangaan met diverse lokale en regionale musea en instellingen in de Achterhoek. Bovendien wordt toerisme uit de grensstreek met Duitsland gestimuleerd.

 

 

Regio Oost Gelre
Locatie Groenlo
Initiatiefnemer Stichting Stadsmuseum Groenlo - Stichting Oude Calixtus
Website stadsmuseumgroenlo.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 1.700.908,-
Subsidie Leader € 120.000,-
Datum 2021