
In 2019 richtte de Lokale Actie Groep (LAG) van LEADER Achterhoek Platform Achterhoek Food op om de verduurzaming van voedselketens te bevorderen. Het doel is om de Achterhoek te positioneren als een foodregio waar inwoners, werknemers en bezoekers bewust kiezen voor gezond en duurzaam voedsel. Van 2022 tot juni 2024 onderzocht LAG hoe de regio kan uitgroeien tot een voorbeeld in duurzame voedselproductie, met acht speerpunten: gezondheid, milieu, landschap, dierenwelzijn, cultuur, sociale verbondenheid, regionale business en mondiale voedselvraagstukken.
Dit onderzoek leidde tot het Achterhoek Food Manifest, dat op 23 mei 2024 werd gepresenteerd. Hierin worden andere organisaties uitgenodigd om samen te werken aan een duurzame voedselstrategie. Platform Achterhoek Food verbreedt en versterkt het netwerk van producenten, boeren en lokale actoren. Door deze samenwerking wil het platform de bewustwording rondom gezond en duurzaam voedsel vergroten, innovatie stimuleren en de Achterhoek aantrekkelijker maken om in te wonen en te werken.
Promotie van De Achterhoekse bol in het personeelsrestaurant gemeentehuis Doetinchem –Foto Theo Kock
| Regio | Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk |
|---|---|
| Locatie | Achterhoek |
| Initiatiefnemer | Lokale Actiegroep LEADER Achterhoek |
| Website | https://achterhoekfood.nl/ |
| Stadium | afgerond |
| Totale kosten | |
| Subsidie Leader | € 100.000,- |
| Datum | 2019 |
