Stichting Sportpark Zuid realiseert een pumptrackbaan op het Sportpark in Aalten. Deze unieke voorziening wordt een sociale ontmoetingsplaats waar jong, oud en mensen met een beperking gebruik van kunnen maken.

In 2019 werd Welzijnsorganisatie Figulus Welzijn benaderd door twee inwoners uit Aalten, om te helpen met het opstellen van een plan voor een pumptrackbaan in Aalten. Pumptrack is een crossbaan van asfalt met bulten en bochten waarop je vaart maakt door een pompende beweging. De baan is aaneengesloten, zodat je eindeloos rondjes kunt rijden. Op de pumptrack hoef je nauwelijks te trappen of steppen maar maak je snelheid door een pompende beweging met je armen en benen te maken. Door de fiets op de achterkant van elke bult aan de grond te drukken maakt de fiets vanzelf vaart. Op deze baan kun je als wielrenner of mountainbiker je techniek bijspijkeren. De baan is tevens te gebruiken voor skaters en mensen op een step.

Pumptrack is een urban sport die enorm in opkomst is. Pumptrack is populair bij veel inwoners van Aalten en de komst van een baan is gewenst, aldus bleek uit diverse gesprekken met jongeren, stakeholders van het sportpark en de gemeente. Een pumptrackbaan op Sportpark Zuid-Aalten betekent een meerwaarde voor het park, de inwoners van Aalten én kan ook nog eens goed beheerd worden. De vrijwilligers van alle verenigingen die gebruik maken van het sportpark zullen de pumptrackbaan ondersteunen en beheren. De baan levert daardoor meer samenwerking op tussen de vele verenigingen van het sportpark. Een pumptrackbaan is zowel voor de sportieve als de recreatieve gebruiker aantrekkelijk. Voor jong, oud en voor mensen met een beperking is deze baan geschikt. De baan wordt zeven dagen in de week gebruikt door Brichbouw, Figulus-Welzijn met de wekelijkse sportcarrousel, Bambi BSO, wielervereniging De Peddelaars en mensen uit de regio die er vrij gebruik van kunnen maken.

Pumptrack wordt steeds populairder, met name bij de jeugd. In de Achterhoek, laat staan in Aalten, zijn nog geen vaste banen waar de activiteit uitgeoefend kan worden. De realisatie van de pumptrackbaan op Sportpark Zuid-Aalten is daarom een mooie aanvulling op de huidige voorzieningen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen te weinig bewegen. In Aalten en omgeving is dat niet anders. Aalten kent te weinig faciliteiten die kinderen, jongeren, maar ook ouderen op vernieuwde wijze te stimuleren om meer (gezamenlijk) te bewegen. Voor een leefbare gemeenschap dienen de faciliteiten voor sport en bewegen ook aan te sluiten op de behoeften van de inwoners. Vandaar dat pumptrackbaan De Tornado’s een sociale en sportieve aanwinst vormt voor Aalten en omgeving.

 

 

 

 

 

Regio Aalten
Locatie Aalten
Initiatiefnemer Stichting Sportpark Zuid-Aalten
Website https://sportparkzuid-aalten.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 147.436,-
Subsidie Leader € 60.000,-
Datum 2021