Het dorp Geesteren creëert ter ere van 75 jaar vrijheid in Nederland een herdenkingsbos met de naam Vrijheidsbos Geesteren. Het bos verbindt de functies herdenken, educatie, recreatie en natuur met elkaar. Het plan voor het Vrijheidsbos ontstond na een onderzoek naar de twaalf slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Geesteren.

Bekijk hier de video over het Vrijheidsbos.

Onder de twaalf slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bevonden zich een Joods gezin van zes personen, een oma, een verzetsman, drie onderduikers en een kind. Als start van het project zijn twaalf bijzondere bomen gepoot ter herinnering aan deze slachtoffers van Geesteren. De twaalf bijzondere bomen zijn symbolisch, ze vormen het levende monument dat hen voor altijd verbindt aan Geesteren. Daarnaast krijgt het Vrijheidsbos ook een individuele herdenkingsfunctie, door de mogelijkheid om er een eigen herdenkingsboom te planten. Onder de eigen boom kan men menselijk as uitstrooien.

Educatie
Voor de educatieve pijler worden lokale geschiedenislessen gecreëerd over de twaalf slachtoffers van Geesteren van de Tweede Wereldoorlog. Als basis hiervoor wordt een boek gebruikt dat in 2020 samengesteld is aan de hand van de verhalen over en herinneringen aan de slachtoffers. Daarnaast wordt in samenwerking met de basisschool een educatief programma ontwikkeld over de thema’s ‘Vrijheid en over Democratie’ en over ‘Natuur’. De lessen vinden zowel plaats in de lokale basisschool als in het Vrijheidsbos zelf.

Recreatie & Natuur
Het Vrijheidsbos komt dichtbij het dorp te liggen. Het nieuwe bos verhoogt de recreatie- en de natuurwaarde door de aansluiting met het bestaande bos De Sprakelberg, wat een langgekoesterde wens van de Geesterense bevolking is. Gunstig voor het leefklimaat zijn de extra bomen die in de regio komen. De aansluiting van het nieuwe perceel op bestaande bospercelen levert een groter gebied op voor flora en fauna. Naast bomen wordt het perceel ook voorzien van struwelen met noten en zaden en een insectenhotel.

 

 

Regio Berkelland
Locatie Geesteren
Initiatiefnemer Stichting Vrijheidsbos Geesteren
Website vrijheidsbosgeesteren.nl
Stadium lopend
Totale kosten € 77.989,27
Subsidie Leader € 38.980
Datum 2021