LEADER-subsidie voor het Hessenbad: hoe het dorp de schouders onder het project zette

Zorgbad Zonnewater vroeg LEADER subsidie aan voor renovatie van het Hessenbad en kreeg het ook, maar pas in na de tweede aanvraag. “Een leerzaam en bij nader inzien zinvol traject,” legt Ingrid van Onna uit. Hoe een plan een project werd dat subsidie toegewezen kreeg.

Het begon allemaal met een wens voor het behoud van het Hessenbad, het naast Zorgbad Zonnewater gelegen buitenbad dat nu niet in gebruik is, waarbij het bad niet alleen gerenoveerd zou worden maar ook voor mindervaliden geschikt gemaakt zou worden. Ingrid van Onna zwaait het scepter over Zonnewater en maakt deel uit van het team dat zich inzet voor het behoud van het Hessenbad. Het project kreeg onlangs € 34.483,- toegewezen door LEADER Achterhoek, maar dat ging niet vanzelf. De eerste subsidieaanvraag werd namelijk afgewezen. Ingrid: “Later bleek dat die afwijzing ons project goed heeft gedaan. Wij moesten terug naar af en op zoek gaan naar steunbetuigingen voor ons plan. En dat is lastig, als er nog helemaal niks is behalve een plan. Ik vroeg me af voor wie ik het deed en wie de schouders onder het plan zou zetten.”

Of het nu om schilderen of klussen gaat, diverse dorpelingen helpen (foto’s: Ivo Hutten).

Bottum-up
Steunbetuiging vanuit de gemeenschap is een vereiste van LEADER Achterhoek. Uit de eerste aanvraag van Ingrid bleek die steun te weinig en dus vroegen de LAG-adviseurs, die de subsidieaanvraag beoordelen, zich af hoe breed het plan gedragen werd en wat het zou opleveren voor de leefbaarheid in de Achterhoek. “We moesten laten zien dat het niet alleen een klein clubje mensen van Zonnewater is dat het project steunt, maar dat de inwoners van onze gemeente er zelf achter staan.” Ze belde Mart de Kruiff, de voorzitter van sportlandschap 2030, om spreektijd te krijgen en vroeg hem te helpen. Hij formeerde een werkgroep van vijf mensen vanuit Dorpsbelangen. “In het team zitten ook een tekstschrijver, die ons hielp met alle communicatie en iemand die zich bezig houdt met financiën.” Het was een intensief voortraject. “We kwamen eerst iedere tweede zaterdag bijeen, later werd dat wekelijks. Bijeenkomsten en voorlichtingsavonden werden gehouden bij de dorpen want zonder de Dorpsbelangen is er geen draagvlak.” Ook de scholen hielpen mee.

Een beetje bijzonder
De adviseurs van LEADER Achterhoek zagen bij de tweede aanvraag de handtekeningen van degenen die het plan ondersteunen, zoals het gezondheidscentrum in Keppel. De betrokken huisarts gaf aan het zwembad open te willen hebben, omdat zwemmen goed is voor de gezondheid van onder andere ouderen en diabetici. Daarnaast stond duidelijker omschreven in het plan dat het niet om een buitenbad ging om open te houden – daar zijn er meer van – maar om er een zwembad van te maken waar zowel valide mensen als mindervaliden gebruik van kunnen maken. Samen. Daardoor kunnen hele gezinnen zwemmen, ook als er een gezinslid is dat in een rolstoel zit. En dát is uniek in Nederland. LEADER houdt van projecten die een beetje bijzonder zijn. Een buitenbad dat voor iedereen toegankelijk is levert wellicht ook weer toerisme op in de gemeente Bronckhorst. Hierdoor kreeg het project nu wel voldoende punten om LEADER subsidie te kunnen ontvangen.

Het team komt regelmatig bij elkaar. Links: Pierre Seegers, in de glijbaan Ingrid van Onna, Ceciel Bremer en Mart de Kruiff rechts. Johannes Arets ontbreekt op de foto.

Hefboomeffect
En zo ontwikkelde het plan zich tot een project en er ontstond een hefboomeffect waarbij veel mensen in het dorp in actie kwamen voor de oprichting van een vereniging. Precies wat LEADER graag wil: een samenleving die sámen met een project aan de slag gaat, want dat is de enige methode waarop het project ook na de LEADER-kapitaalinjectie levensvatbaar blijft. Er werd er een actieweek gestart, met een benefietavond waarvoor de Koninklijke Kapel Johan Friso kwam optreden, een glazen huis, er waren vrijwilligers die de deuren langs gingen om lidmaatschappen te verkopen en kwamen spontane donaties. De totale opbrengst van de actieweek mocht er zijn: zo werden er 320 mensen lid à €100,- . In totaal werd €48.000,- ingezameld. De gemeente besloot daarop een duit in het zakje te doen en de erfpacht en de onroerend zaak belasting ter waarde van €10.000 kwijt te schelden. Daardoor is het Hessenbad voor dit jaar gered.
Ingrid is er nog een tikje beduusd van. Maar ze zijn er nog niet. “Het project moet in de praktijk nog van de grond komen. Iedere cent moet de komende tijd worden omgedraaid voor de renovatie.” Inmiddels zoekt ze samenwerking met zorgorganisaties, en bijvoorbeeld ook met het ziekenhuis. “Het gaat om gezondheid, welzijn en zorg. Daar kunnen we wat in betekenen.” Ze heeft veel van het traject van de subsidieaanvraag geleerd. “Het heeft me op betere gedachten gebracht om het verder te kunnen.” Wie ook een project wil opzetten mag haar benaderen. “Als je subsidie wilt aanvragen moet je ook weten hoe je het vorm moet geven aan je plan en welke stappen je daarvoor moet nemen. Ik leg graag aan andere mensen uit hoe we het hebben aangepakt. ” Het zwembad opent op 29 april.

Over LEADER Achterhoek

LEADER is voor iedereen. Inwoners, verenigingen, buurtbesturen, bedrijven en maatschappelijke organisaties uit de zeven deelnemende gemeenten, kunnen zowel individueel als in groepsverband een subsidieaanvraag indienen. De LEADER-bijdrage is een percentage van de eenmalige investeringskosten voor het project. De bijdrage is maximaal 50% van de totale projectkosten. Daarnaast moet je als initiatiefnemer dus 50% zelf financiering zoeken. De minimale overheidsbijdrage is €30.000 per project en de maximale overheidsbijdrage is €120.000 per project. Na de opstartfase moet het project zichzelf in stand kunnen houden. De LEADER periode loopt van 2016 tot en met 2022. De LEADER subsidieregeling wordt twee keer per jaar opengesteld via de provincie. Een aanvraag moet voldoen aan de LEADER-criteria, de aanvraag wordt beoordeeld door de LAG, de locale aktie groep, die afkomstig is uit de deelnemende gemeenten.

Contact en informatie
Meer weten? Neem contact op met Jolanda Kemna, LEADER coördinator op telnr 06-13443166

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2024 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.