Maurits Steverink, coördinator foodprojecten LEADER Achterhoek: ‘Netwerk van Achterhoek Food werkt!’

Foto sabine Grootendorst voor Raken met Smaken

De foodpijler van LEADER Achterhoek, Platform Achterhoek Food, heeft sinds de oprichting in 2019 goede resultaten geboekt. Gedeputeerde Jan Markink is voorzitter van platform Achterhoek en Maurits Steverink coördinator en aanspreekpunt. Maurits legt uit. “Er komt steeds meer bewustwording over het belang van voedsel voor de Achterhoek. We merken dat het netwerk werkt!”

LEADER Achterhoek is een Europese subsidieregeling die subsidie beschikbaar heeft voor leefbaarheidsprojecten: 7 miljoen euro voor 7 jaar. Een deel daarvan is bestemd voor projecten die te maken hebben met voedsel. In de Achterhoek wordt uitstekend voedsel bereid. Eerlijke, betrouwbare en vooral lekkere producten. Met de foodprojecten van LEADER Achterhoek wordt gewerkt aan vernieuwende activiteiten op het gebied van teelt, bereiding of educatie rond voedsel. De voedselketen wordt verduurzaamd. Steverink: “Wij zetten in op de onderscheidendheid van de producten, op natuurinclusief produceren en op kringlooplandbouw.”

Verbindingen
LEADER coördinator Maurits Steverink heeft zich sinds zijn aanstelling bij LEADER eind 2018 gericht op het leggen van verbindingen. “We bieden een duidelijk loket voor ondernemers, bestuurders, iedereen die iets wil ondernemen met duurzaam, gezond en lokaal voedsel. Ook nieuwe foodondernemers die zich willen vestigen in de regio. Daarbij gaat het om samenwerking tussen de voedselproducenten onderling, maar ook om samenwerking van LEADER zelf met Pak An, Achterhoek Toerisme, Cultuurpact Achterhoek, Rabobank Coöperatief Fonds, Achterhoek in Beweging, Achterhoek Ambassadeurs, Landschapsbeheer Gelderland, Achterhoek Board en Provincie Gelderland. Daarnaast wordt uiteraard samengewerkt met de zeven deelnemende gemeenten van LEADER Achterhoek: Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.”

Onderwijs
Binnen Achterhoek Food past ook educatie, voor ondernemers én onderwijsinstellingen. Steverink: “In elk LEADER project zit educatie en vaak een verbinding met een onderwijsinstelling. Daarnaast pakken we dit structureler aan met het project ‘Smaakacademie Achterhoek: een learning community, die is opgezet in samenwerking met het MBO en HBO. Op dit moment draaien ook de Masterclasses Achterhoek Food, waaraan 25 foodondernemers deelnemen.”

Achterhoek als foodmerk
LEADER Achterhoek steunde ook het project Raken met Smaken van Fooddesigner Katja Gruijters en het Cultuur en erfgoedpact Achterhoek. Met dit project is een modern hedendaags beeld geschetst van de eigen voedselproducten zijn Achterhoekers bewust gemaakt van de rijkdom aan prachtige voedselproducten die de vakmensen uit streek voortbrengen. “Dit versterkt het merk Achterhoek en biedt kansen voor nieuwe business in horeca en recreatie”.

Nieuwsbrief

U moet javascript aan hebben staan om dit formulier te kunnen versturen.

Contact informatie

Foto van Jolanda Kemna

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Europa investeert in zijn platteland
Leader Achterhoek is onderdeel van 8RHK Ambassadeurs

Logo's Logo's Logo's
Volg ons
© 2021 - LEADER Achterhoek heeft zijn website laten maken door Fervent Digital.