Het vijf kilometer lange Liefdespad in Ruurlo is het ‘Pad van de liefde’, het pad waarop liefde voor uiteenlopende thema’s tot uitdrukking komt, in de vorm van kunst, beleving en techniek. In het prachtige coulissenlandschap van de Achterhoek word je aangenaam verrast door de expressie van aanstormend talent en kunstenaars van naam en faam. Stichting het Liefdespad uit Berkelland krijgt in 2018 LEADER-subsidie toegekend en creeërt een fraai wandelpad met kunstzinnige ‘loveseats’: kunstzinnige zitobjecten die uiting geven aan de liefde. Denk daarbij aan liefde voor elkaar, voor de plek, voor het water, voor de natuur, voor het platteland, voor kunst of voor eten.

Het wandelpad start vanaf De Heikamp, De Doolhof, Museum More en station Ruurlo. Het Liefdespad is voor iedereen, voor singles, stellen, gezinnen en groepen. Op 14 februari 2020 opende gedeputeerde Jan Markink het Liefdespad. Het Liefdespad loopt dwars door de natuur van de Achterhoek. Op verschillende plaatsen langs het pad vind je bijzondere Loveseats. De afgelopen jaren zijn er steeds meer opmerkelijke en fraaie kunstwerken langs de route gekomen. Kunstenaars zoals Daan den Houter, Studio Makkink en Bey (Jurgen Bey), Tijs Rooijakkers, Hans van Bentem en Studio Ruwe Data brengen een ode aan de liefde en leverden kunstwerken voor dit hartverwarmende project.

Het nieuwste kunstwerk is in december 2022 geplaatst. Het zijn twee imposante reeënkoppen van zes meter hoog. Vol trots staat de reebok in het weideveld met zijn blik op de reegeit. De reegeit staat verdekt opgesteld aan de rand van het bos. Een realistisch beeld van een alledaags liefdesspel. Het kunstwerk is interactief en te betreden door bezoekers. Kijkend door de kop zie je het andere dier in de verte en hoor je deze zelfs door de weerkaatsing van het geluid in de oorschelpen en de kop van cortenstaal. Het kunstwerk van kunstenaar Hugo Vrijdag is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Bronkhorst High Tech. Het kunstwerk is gemaakt door Baaijens metaal uit Oss.

Begin 2023 worden er nog drie kunstwerken geplaatst en is er voor de wandelaars een nieuw product ontwikkeld: een Liefdespadwaaier met prikkelende vragen en opdrachten voor verbinding met je (wandel)partner. De waaier is onder meer te koop bij VVV Ruurlo voor € 7,50. Het Liefdespad is het hele jaar gratis en goed toegankelijk voor jong en oud. Opvallende informatiezuilen markeren het Liefdespad en wijzen de wandelaar de weg. De route is ook te downloaden op de telefoon of te printen via de pc.

In dit informatieve artikel leest u meer over hoe de initiatiefnemers de marketing voor het project aangepakt hebben. Van idee naar project in 7 stappen!

Regio Berkelland
Locatie Ruurlo
Initiatiefnemer Stichting Het Liefdespad
Website http://www.liefdespad.nl/
Stadium lopend
Totale kosten € 240.088,-
Subsidie Leader € 120,000,-
Datum 2-2018